Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Η ρωσική πρόταση για το Νέο Μαχητικό της ΠΑ: ΠΟΙΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ

Ο Α/ΓΕΑ επισκέφθηκε τη Μόσχα μεταξύ 31 Αυγούστου και 3 Σεπτεμβρίου και κατά την διάρκεια της αποστολής του έγινε εκτενής παρουσίαση των τριών κύριων μαχητικών δυνητικά προσφερόμενων στην Πολεμική Αεροπορία μαχητικών του μαχητικού 5ης γενιάς T-50 PAK FA,, του Su-35S Flanker-E (γνωστό ως –ΒΜ) και του βελτιωμένου MiG-35.
Με δεδομένο ότι σε παραγωγή βρίσκεται μόνο το Su-35S (το "ΒΜ" είναι η εξαγωγική έκδοση) η παρουσίαση και η προοπτική της αφορούσε βασικά το συγκεκριμένο αεροσκάφος, βασικά για την αξιολόγηση του Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους που θα ξεκινήσει περί το 2015 για να ενταχθεί περί το 2020 στην ν ΠΑ.
Το T-50 δεν θα είναι διαθέσιμο για εξαγωγές πριν από το 2025. πλην Ινδίας που συγχρηματοδοτεί το πρόγραμμα.
Για τον ίδιο λόγο ο Ε. Τουρνάς είχε διαδοχικές  συναντήσεις με υψηλόβαθμούς Ρώσους αξιωματικούς της Αεροπορίας και φυσικά με τον Ρώσο ομόλογό του Πτέραρχο Viktor Bondarev.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η συνάντηση του Έλληνα Α/ΓΕΑ με τον  Γενικό Διευθυντή της Ρωσικής Κρατικής Εταιρείας Αμυντικών Εξαγωγών «ROSOBORONEXPORT»,  Anatoly Isaykin,
Οι Ρώσοι είναι ιδιαίτερα ενήμεροι για τις πιέστηκες ανάγκες της ΠΑ  έτσι όπως αυτές θα διαμορφωθούν στο άμεσος προσεχές διάστημα καθώς η οικονομική καταστροφή που έχει αγγίξει τη χώρα έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της και στην ετοιμότητα των ΕΔ.
Δεν είναι άλλωστε μυστικό ότι η τουρκική Αεροπορία κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι της ΠΑ σε όλους τους τομείς. Πρώτα με την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 και σε δεύτερο χρόνο με την προμήθεια των 100 stealth F-35.
Από όποια πλευρά και να εξεταστεί ο συσχετισμός, η τουρκική Αεροπορία θα διατηρεί συνεχώς ένα ελάχιστο αριθμό 300+ μαχητικών πρώτης γραμμής κάνοντας το έλλειμμα για την ΠΑ να είναι καταθλιπτικά εναντίον της, δεδομένου του γεγονότος ότι η τελευταία θα αναγκαστεί να πραγματοποιήσει και αποσύρσεις αεροσκαφών.
Τη συγκεκριμένη εικόνα την έχουν απόλυτα κατανοήσει οι Ρώσοι ξέροντας πως η Ελλάδα θα αναγκαστεί πολύ σύντομα να αναζητήσει λύσεις προ του πραγματικού κινδύνου να βρεθεί με σοβαρό έλλειμμα δυνάμεων μεταξύ 2018-2020
Ταυτόχρονα οι ρωσικές προτάσεις παρουσιάζονται και είναι οι οικονομικότερες σε σχέση με τα «τερατώδη» ποσά που απαιτούνται για την αγορά ενός δυτικού μαχητικού 4++ γενιάς ενώ για μαχητικά 5ης γενιάς τα ποσά ξεφεύγουν πέρα από κάθε κλίμακα πόσο μάλλον για την παραπαίουσα ελληνική οικονομία. Ενδεικτικά η Τουρκία θα δώσει περί τα 16 δισ. $ για την αγορά των 100 F-35 ενώ η fly-way τιμή για το αεροσκάφος ανέρχεται στα 153,1 εκατ. $.
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι χρηματοδοτούν 100% την ελληνική αγορά με δάνειο 25ετούς διάρκειας χαμηλού επιτοκίου ενώ προτείνουν φόρμουλα που δεν θα περαστεί το κόστους της αγοράς στο δημόσιος χρέος, ενώ δέχονται και μέρος της αγοράς να γίνει με αγροτικά προϊόντα.
Το γαλλικό μαχητικό Rafale έχει τιμή η οποία προσεγγίζει τα 83 εκατ. $, με το Eurofighter Typhoon να εμφανίζεται ως ακριβότερο από τα ευρωπαϊκά μαχητικά με τιμή η οποία ποικίλει από 119 εκατ. $ μέχρι και 165 εκατ. $ για το Tracnhe-3A εάν σε αυτή συμπεριφερθεί το κόστος ανάπτυξης και παραγωγής.
 Έτσι πιο συγκεκριμένα το Sukhoi Su-35S έχει κόστος 50 εκατ. $ -χωρίς τα όπλα- το MiG-35 γύρω στα 45 εκατ. $  ενώ το T-50 οι Ρώσοι εμφανίζονται να δίνουν την τιμή των 100 εκατ. $, πολή χαμηλότερη ακόμη και από δυτικά μαχητικά 4++ γενιάς.
Αυτό που ουσιαστικά προτείνει η ρωσική πλευρά είναι πως η αγορά ρωσικών μαχητικών αφενός θα επιτρέψει στην ΠΑ να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο των F-35 αφετέρου θα της προσδώσει τεχνολογικό και επιχειρησιακό πλεονέκτημα απέναντι στα τουρκικά F-16. Και σε αυτό το σημείο η ρωσική πλευρά ήταν σαφής: Τα ρωσικά μαχητικά ιδιαίτερα το T-50 και το Su-35BM μπορούν να το κάνουν χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.
Η επίσκεψη στην Ελλάδα της  πρόεδρου του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας Βαλεντίνας Ματβιένκο, αποτέλεσε μια ακόμη ευκαιρία επαναπροσέγγισης της Ελλάδας με τη Ρωσία σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις των δύο  χωρών είχαν υποστεί καθίζηση.
Οι συναντήσεις της  Β, Ματβιένκο τόσο με τον πρωθυπουργός Αντώνη Σαμαρά όσο και με τους υπουργούς Εξωτερικών Ε. Βενιζέλο και Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλο σηματοδότησαν το ενδιαφέρον της Μόσχας για πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της άμυνας.
Σε ότι αφορά ιδιαίτερα το τελευταίο οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν ουσιαστικά "παγώσει" λόγω οικονομικής αδυναμίας της ελληνικής πλευράς, αλλά με την τελευταία διακρατική συμφωνία για την αγορά των ΤΟΜΑ BMP-3HEL ύψους 1,2 δισ. ευρώ να παραμένει ενεργή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΕΛΛΑΣ Η ΓΗ ΤΩΝ ΕΛ

ΕΠΙΣΚΕΨΗΜΟΤΗΤΑ

Προβολες σελιδας

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΛΛΑΣ Η ΓΗ ΤΩΝ ΕΛ

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ YOUTUBE

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ YOUTUBE
ΕΛΛΑΣ Η ΓΗ ΤΩΝ ΕΛ

Αναγνωστες

Εθνικος Υμνος

Εθνικος Υμνος
Ὁ Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν

Ελευθερια η Θανατος

Ελευθερια η Θανατος
“Μητρός τε και Πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η Πατρίς”

ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
5-5-2024

ΕΣΤ’ ΑΝ ΤΗΝ ΑΥΤΗΝ ΟΔΟΝ ΙΗ

Γενικο Επιτελειο Αεροποριας

Γενικο Επιτελειο Αεροποριας
ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ

Γενικό Επιτελείο Ναυτικού

Γενικό Επιτελείο Ναυτικού
ΜΕΓΑ ΤΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΡΑΤΟΣ

Γενικό Επιτελείο Στρατού

Γενικό Επιτελείο Στρατού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΤΟ ΕΥΨΥΧΟΝ

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ

Επιτελείο Εθνικής Άμυνας

Επιτελείο Εθνικής Άμυνας
ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ

Ε.Υ.Π.

Ε.Υ.Π.
ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΥΠΡΟΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ
Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς

translate

Αναζήτηση

nikpet83. Από το Blogger.
Powered By Blogger