Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ Θρίλερ με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων απο την Πιονγκγιάνγκ - Σε ετοιμότητα οι ΗΠΑ


Με τεταμένα νεύρα η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί το θρίλερ όπως έχει εξελιχθεί της κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο καθώς η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο Νοτιοκορεατών όσο και Αμερικανών στην εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς.
ΗΠΑ και Νότια Κορέα έχουν ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού των αντιαερπορικών τους συστημάτων καθώς η εκτόξευση των βαλλιστικών πυραύλων αναμένεται όπως δηλώνεται «από στιγμή σε στιγμή»
Ο γ.γ. του ΟΗΕ Ban Kim ?Moon δήλωσε πως η κατάσταση στην περιοχή τείνει να ξεφύγει εκτός ελέγχου τη στιγμή που η Pyongyang προειδοποιεί όλους του ξένους υπηκόους να εγκαταλέιψουν τη χώρα.
Το γεγονός πως το βορειοκορεατικό καθεστώς ενδέχεται να τραβήξει την υπόθεση στα άκρα τεκμαίρεται εν μέρει και από την εκτιμήσεις του John McCreary πρώην στελέχους της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ:
«Τα κρατικά ΜΜΕ της Β. Κορέας απέφυγαν να αναφέρουν κάθε είδηση αναφορικά με την ακύρωση εκ μέρους των ΗΠΑ της δοκιμής βαλλιστικού πυραύλου. Είναι η πρώτη φορά μέσα σε ένα μήνα που η κρατική βορειοκορεατική ηγεσία δεν αναφέρει το οτιδήποτε για αμερικανικές στρατιωτικές κινήσεις. Η αποφυγή αναφοράς της αμερικανικής ακύρωσης καταδεικνύει ότι το καθεστώς της χώρας δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον να χαλαρώσει την ένταση, διατηρώντας το λαό της χώρας σε πλήρη επιφυλακή».
Από την πλευρά τους ΗΠΑ, Νότια Κορέα αλλά και Ιαπωνία έχουν δηλώσει ευθαρσώς ότι πρόκειται να καταρρίψουν κάθε βορειοκορεατικό βαλλιστικό πύραυλο ο οποίος μπορεί να εκτοξευθεί ακόμη και αν αυτό εμπεριέχεται στο πεδίο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Οι πύραυλοι τους οποίους το βορειοκορεατικό καθεστώς έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα εκτοξεύσει βρίσκονται στην ανατολική ακτή της χώρας και οι ΗΠΑ κάνουν λόγο πως οι εκτοξεύσεις μπορεί να μην αφορούν μόνο ένα άλλα πολλαπλούς πυραύλους. Τόσο το νοτιοκορεατικό Ναυτικό όσο και το αμερικανικό έχουν τέσσερα συνολικά πλοία στην περιοχή με αντιβαλλιστικές δυνατότητες και βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας.
Στο μεταξύ και όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ πλήθος ξένων κυρίως διπλωματών εγκαταλείπουν όπως όπως τη Βόρεια Κορέα κατευθυνόμενοι προς Νότο περνώντας μέσα απο την αποστρατικοποιημένη ζώνη.

» Διαβάστε περισσότερα...

Κυρίαρχη η ελληνική ναυτιλία το 2013


Τον δικό της αγώνα στην ανταγωνιστική κονίστρα της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας δίνει η ελληνική ναυτιλία. Εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με τη ναυλαγορά να προσπαθεί να σταθεί σε αξιοπρεπή επίπεδα επιβίωσης, ο ελληνικός στόλος είδε τη δύναμη του να μειώνεται  κατά 86 πλοία  και να αυξάνει όσο αφορά την χωρητικότητα κατά 1,2 εκατομμύρια τόνους που είναι η μεγαλύτερη αύξηση που σημειώθηκε ποτέ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα  του Committee και του Lloyd’s Register-Fairplay,  στις 21 Μαρτίου 2013  ο στόλος που ελέγχουν ελληνικά συμφέροντα αριθμούσε 3.677  πλοία συνολικής χωρητικότητας  265,3  εκατ. τόνων συμπεριλαμβανομένων και 282 υπό ναυπήγηση πλοίων, συνολικής χωρητικότητας 18,3 εκατ. τόνων.
Τα πλοία υπό ελληνική σημαία μειώθηκαν το 2013 σε σύγκριση με το 2012 από  862 χωρητικότητας 74,5 εκατ. τόνων σε 829  χωρητικότητας 73,4 εκατομμυρίων τόνων, στα οποία περιλαμβάνονται  64 υπό ναυπήγηση  χωρητικότητας 5,3 εκατομμυρίων τόνων.
 Όσον αφορά τα νηολόγια που προτιμούν οι Έλληνες να εγγράφουν τα πλοία τους τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Μπαχάμες που έχασαν 55 πλοία και ακολουθεί η Ελλάδα με 33 πλοία και ο Παναμάς με 20. Αντιθέτως η Μάλτα είδε τα ελληνικών συμφερόντων πλοία που πήγαν στο νηολόγιό της να αυξάνουν κατά 38,  τα Μarshall Islands κατά 28 και η σημαία της Λιβερίας κατά 12.
Στο ελληνικό νηολόγιο είναι εγγεγραμμένα 829 πλοία χωρητικότητας 73,4 εκατ. τόνων, και ακολουθούν η Μάλτα με 561 και 41,5 εκατ. τόνους,  τα Μarshall Islands με 519 και 36,5 εκατ. τόνους, ο Παναμάς με 388 πλοία και 23 εκατ. τόνους, οι Μπαχάμες με 238 και 16,2 εκατ. τόνους και η Κύπροςμε 235 πλοία και 15,5 εκατ. τόνους.
Η μέση ηλικία του ελληνόκτητου στόλου μειώθηκε ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους και βρίσκεται τώρα κατά 2,35 χρόνια κάτω από το μέσο όρο ηλικίας του παγκοσμίου στόλου. Ο μέσος όρος ηλικίας του ελληνόκτητου στόλου είναι τα 10,2 χρόνια.
Είναι χαρακτηριστικό  ότι το 2000 ο μέρος όρος ηλικίας του ελληνόκτητου στόλου ήταν τα 20,3 χρόνια. Ο μέσος όρος ηλικίας του υπό ελληνική σημαία στόλου παρέμεινε  στα 11,3 χρόνια.
 
» Διαβάστε περισσότερα...

Η «ομολογία» Νταβούτογλου και η ελληνική προετοιμασία



Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας

Η τάση του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου να εκμεταλλευθεί τις ατυχείς οικονομικές συγκυρίες της Ελλάδος και της Κύπρου δεν είναι απλώς μία ευκαιριακή προσπάθεια της Αγκυρας. 
Τα νεοοθωμανικά και άλλα οράματα του Νταβούτογλου αναλύονται εκτενώς στο ογκώδες βιβλίο του με τίτλο «Στρατηγικό βάθος - Η διεθνής θέση της Τουρκίας», το οποίο εξέδωσε στην Ελλάδα ο εκδοτικός οίκος Ποιότητα. Η μετάφραση είναι του πανεπιστημιακού Ν. Ραπτόπουλου και η επιστημονική επιμέλεια του αείμνηστου τουρκολόγου καθηγητή Νεοκλή Σαρρή.

Θυμίζω, λοιπόν:

Στις σελίδες 440-485 (αλλά και σε άλλα σημεία) ο συγγραφεύς αναφέρεται ειδικότερα στα Βαλκάνια και μιλά ξεκάθαρα για την ανάγκη της Τουρκίας να περικυκλώσει την περιοχή χρησιμοποιώντας τις μουσουλμανικές χώρες και μειονότητες. 
Το μουσουλμανικό τόξο που πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία του νεοοθωμανισμού περιγράφεται αυτολεξεί στη σελίδα 477 ως εξής: 
«Η ζώνη που εξικνείται βορειοδυτικά και μέσω του άξονα Μπίχατς - Κεντρική Βοσνία - Ανατολική Βοσνία - Σαντζάκ (σ.σ.: Νοτίου Σερβίας) - Κόσοβο - Αλβανία Μακεδονία Κίρτζαλι (σ.σ.: Βουλγαρίας) - Δυτική Θράκη καταλήγει στην Ανατολική Θράκη, έχει από τη σκοπιά της Τουρκίας τον χαρακτήρα ζωτικής αρτηρίας για τη βαλκανική γεωπολιτική και τον γεωπολιτισμό της». 
Ενώ σε πολλά σημεία παραδέχεται ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα τουρκικά συμφέροντα είναι η δημιουργία ενός σερβοελληνικού συνασπισμού (σελ. 365) και ομολογεί ότι 
«ένας ενδεχόμενος σερβοελληνοβουλγαρικός συνασπισμός θα έχει ως συνέπεια την αύξηση των πιέσεων επί της στρατηγικής ζώνης, ζωτικής αρτηρίας της Τουρκίας στην περιοχή, στη διάλυση της Μακεδονίας (σ.σ.: έτσι ονομάζει την ΠΓΔΜ) και στην κατάρρευση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Βοσνία και την Αλβανία» (σελ. 481-482).
Ομως η ευρύτερη ανάλυση των απόψεών του δείχνει ότι πιστεύει ακράδαντα στον ρόλο των ισχυρών ενόπλων δυνάμεων και της αμυντικής βιομηχανίας. Για την περίπτωση της Βοσνίας γράφει (σελ. 364-365) κάτι πολύ διδακτικό και για όσους συζητούν τον αφοπλισμό της Κύπρου: 
«Το σημαντικότερο στοιχείο που θα διασφαλίσει την ύπαρξη της Βοσνίας είναι... η έμπρακτη επιβεβαίωση της εν λόγω βούλησης διά της στρατιωτικής ισχύος. Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας Ιστορίας κανένα έθνος δεν κατόρθωσε να εγγυηθεί την ανεξαρτησία του με τη συγκατάβαση και κηδεμονία άλλου έθνους»!
Ο νεοοθωμανισμός στα Βαλκάνια θεμελιώνεται στις εξής κυρίαρχες απόψεις του Νταβούτογλου:
1) Πρέπει η Τουρκία ή οι σύμμαχοί της να ελέγχουν τους άξονες των συγκοινωνιών και των ποτάμιων μεταφορών.
2) Η οθωμανική κληρονομιά πρέπει να προβληθεί ως ιστορική ρίζα των βαλκανικών λαών και κυρίως των Αλβανών και Βοσνιομουσουλμάνων.
3) Η Αλβανία θα παίξει τον ρόλο της συμμάχου, μέσω της οποίας η Τουρκία θα βρει διέξοδο προς την Αδριατική.
4) Ο θρησκευτικός παράγοντας είναι απαραίτητο εργαλείο στρατηγικής σκέψης και διαμόρφωσης συμμαχιών.
Κατά τον Νταβούτογλου οι Γερμανοί επηρεάζουν τους καθολικούς Σλοβένους, Κροάτες και Ούγγρους, η ορθόδοξη Ρωσία επηρεάζει τους Σέρβους και προσεγγίζει Ελληνες, Βουλγάρους και Ρουμάνους, οι ΗΠΑ αναγκαστικά θα στηριχθούν στους Αλβανούς και Βοσνίους που είναι μουσουλμάνοι. Αρα ο νεοοθωμανισμός συμπίπτει -έστω πρόσκαιρα- με τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. 
5) Οι μουσουλμανικές μειονότητες ανά τα Βαλκάνια πρέπει να αξιοποιηθούν ως εφαλτήρια προωθήσεως των τουρκικών συμφερόντων. Γράφει χαρακτηριστικά στη σελίδα 482: 
«Η Τουρκία [...] οφείλει να δώσει βάρος σε πολιτικές που περικυκλώνουν την περιοχή στο σύνολό της... Μπορεί να προταθεί επίσης μία συνεργασία για την εξασφάλιση των πολιτισμικών και εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των εθνικών κοινοτήτων, που διαθέτουν διαφορετικές κουλτούρες στους κόλπους των βαλκανικών κρατών. Μία τέτοια συμφωνία μπορεί να διαμορφώσει ένα κατάλληλο έδαφος κυρίως για το Κόσοβο και τη Δυτική Θράκη». 
Σημειώνω με ανησυχία τη σύνδεση Κοσόβου και ελληνικής Θράκης στο φάσμα των νεοοθωμανικών επιδιώξεων.

Ο Νταβούτογλου μας έχει εγκαίρως προειδοποιήσει! 
Καλούμαστε να μην αδιαφορήσουμε και να προετοιμαζόμαστε αμυντικά, διπλωματικά και ψυχολογικά.
» Διαβάστε περισσότερα...

Διαγωνισμός Ελληνικής Ακτοφυλακής για το νέο περιπολικό


Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη προκηρύχτηκε διεθνής δημόσιος διαγωνισμός για την προμήθεια ενός περιπολικού πλοίου ανοικτής θαλάσσης (OPV: Open sea Patrol Vessel) για τις ανάγκες της Ελληνικής Ακτοφυλακής – Λιμενικού Σώματος.
Τελική ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών για τον διαγωνισμό είναι η Παρασκευή 31 Μαΐου 2013 και ώρα 12:00. Κριτήριο κατακύρωσης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά.
Ο προϋπολογισμός του σχετικού προγράμματος ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ και με βάση τους όρους της διακήρυξης δεν υπόκειται σε Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).
Οι πιστώσεις για την υλοποίηση του προγράμματος θα βαρύνουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, ΣΑΕ-150/2 και εντάσσονται στο έργο «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΛΟΙΟΥ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ», το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά ποσοστό75% από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων (ΤΕΣ) και 25% από Εθνικούς Πόρους.
» Διαβάστε περισσότερα...

ΚΥΠΡΟΣ-ΙΣΡΑΗΛ: ΚΟΙΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΟΖ «Όχι» της Noble Energy στην εξαγωγή κυπριακού φ/α μέσω Τουρκίας – Θέλουν σταθμό LNG


«Όχι» της Noble Energy για την εξαγωγή του κυπριακού αλλά και του ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω αγωγού που θα περνά από την Τουρκία κάτι που οι Τούρκοι θεωρούν ως ύψιστο θέμα για αυτούς, και το θέτουν σε κάθε ευκαιρία, την ενεργειακή δηλαδή ομηρία της Κύπρου καθώς οι εξαγωγές της θα εξαρτώνται από τις «ορέξεις» της Άγκυρας.
Όπως δήλωσε ο ο πρόεδρος και ανώτατος εκτελεστικός σύμβουλος της Noble Energy, Τσαρλς Ντέιβιντσον η άποψη της εταιρείας είναι αντί της κατασκευής αγωγού για την εξαγωγή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας, η προτιμητέα λύση είναι η άμεση έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του τερματικού σταθμού υγροποίησης LNG στην Κύπρο στα Βασιλικά.
Μάλιστα όπως είπε στην περίπτωση που δεν γίνει αυτό δεν έχει εμπορικό νόημα για την Noble Energy να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων!
Αυτό γιατί ναι μεν η Noble Energy βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση για την υλοποίηση των υποδομών του τερματικού σταθμού LNG  αλλά όπως επεσήμανε πρέπει να προηγηθεί μία συμφωνία εμπορικού πλαισίου με την κυπριακή κυβέρνηση, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ρίσκο της επένδυσης.
Διαφορετικά, όπως άφησε να εννοηθεί, θα ήταν ρίσκο για τη Noble Energy να προχωρήσει με την εξόρυξη του φυσικού αερίου.
Ο πρόεδρος της Noble Energy επισήμανε  πως οι αποφάσεις λαμβάνονται σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές των χωρών και αν είναι δυνατόν ομόφωνα, ενώ έστειλε μήνυμα και στο Ισραήλ ότι μετά την εκμετάλλευση του κοιτάσματος του Tamar για τις ανάγκες της χώρας, θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται σοβαρά τις εξαγωγές.
Αυτή είναι και η διαφορά με το Ισραήλ, παρατήρησε, το γεγονός δηλαδή ότι εκεί οι ανάγκες για την εσωτερική αγορά είναι πολύ μεγαλύτερες και ως εκ τούτου προχώρησε η εκμετάλλευση του εν λόγω κοιτάσματος. Στην Κύπρο η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου είναι συνώνυμη με τις εξαγωγές και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχουν οι υποδομές, σημείωσε. Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου στο θέμα της εξαγωγής φυσικού αερίου.
Όπως είπε ο Ντέιβιντσον αυτή θα είναι και η εισήγηση του προς τις αρχές και των δύο χωρών, (Κύπρος Ισραήλ) σημειώνοντας πως ως εταίρος, η Noble Energy έχει υποδείξει στους συνεργάτες πως το LNG είναι ο πιο βιώσιμος τρόπος εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και μεταφοράς του στις αγορές.
Σε ό,τι αφορά με το αν έχει κάποια προτίμηση για την τοποθεσία του τερματικού υγροποίησης, ο πρόεδρος της Noble Energy αναγνώρισε ότι η Κύπρος έχει βρει πρώτη ένα βιώσιμο χώρο, προσθέτοντας όμως ότι και το Ισραήλ ψάχνει για να βρει πιθανές τοποθεσίες ανέγερσης τερματικού υγροποίησης. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν υπάρξει κάποια συνεργασία θα έχουμε καλύτερες εξοικονομήσεις και αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ στη χρηματοδότηση και στην ανέγερση (του τερματικού) και την προώθηση του αερίου» τόνισε.
Παράλληλα σφυρηλατείται ακόμη πιο πολύ –και παρά τον σκεπτικισμό που ακολούθησε της ισραηλινής «συγγνώμης» του Τελ Αβίβ προς την Άγκυρα- η συνεργασία Κύπρου Ισραήλ και στον αμυντικό τομέα.
Όπως ανακοινώθηκε και επιβεβαίωσε και ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου οι δύο χώρες πρόκειται να πραγματοποιήσουν κοινά ναυτικά γυμνάσια στις 25 Απριλίου με τη συμμετοχή τεσσάρων ή πέντε πολεμικών σκαφών του ισραηλινού Ναυτικού. Ο Κύπριος υπουργός τόνισε πως η άσκηση θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια της Ν.Α. Μεσογείου αλλά και αυτή των εταιρειών που έχουν εξέδρες γεώτρησης.
Είναι άγνωστο το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία στις ασκήσεις αυτές αλλά και στην εμφάνιση ισραηλινών πολεμικών σκαφών κοντά στις εξέδρες της Noble Energy αλλά και την Κύπρο, θεωρείται σίγουρο όμως πως θα προβεί σε νέους «λεονταρισμούς»
» Διαβάστε περισσότερα...

ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ Ανακατάληψη βραχονησίδας στην Κω με ναυτικά πυρά - Μήνυμα προς Άγκυρα


Απόκρουση αποβάσεων και ανακατάληψη βραχονησίδας στην Κω με τη κάλυψη ναυτικών πυρών πραγματοποιησαν οι στρατιωτικές δυνάμεις της 80 ΑΔΤΕ. Στην άσκηση συμμετείχε και η κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού «Μαχητής», ενώ το παράκτιο σκάφος «Αντωνίου» περιπολούσε ανοιχτά του νησιού.
Την τελική φάση της τακτικής άσκησης μετά στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Άγιος Φωκάς»  παρακολούθησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο, τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Αθανάσιο Τσέλιο, τον αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Ευάγγελο Τουρνά και τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.
Τόσο η άσκηση όσο και η παρουσία σύσσωμης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Πενταγώνου στο νησί της Κω, με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο να επισκέπτεται τα στρατιωτικά φυλάκια στην Καλόλιμνο και το Φαρμακονήσι, και τους αρχηγούς να περιοδεύουν εν συνεχεία σε πολλά νησιά του ανατολικού Αιγαίου δεν θεωρείται καθόλου τυχαία.
Συνδέεται με τις κινήσεις της Τουρκίας, η οποία επιδιώκοντας τη συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο. Τέτοιου είδους πληροφορίες έχουν φτάσει στο ελληνικό Πεντάγωνο και οι Ένοπλες Δυνάμεις θέλουν να στείλουν μήνυμα στην Άγκυρα «είμαστε εδώ…».
Βασικό σκέλος του σεναρίου της ΤΑΜΣ «Άγιος Φωκάς» ήταν η ανακατάληψη βραχονησίδας από άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της 80 ΑΔΤΕ. εγινε επίσης στρώση ναρκοπεδίου, βολές με όπλα υποστήριξης, προετοιμασία και τάξη εκτοξευτών πολλαπλών ρουκετών RM-70, και υλοποίηση σχεδιασμού ανεφοδιασμού ελικοπτέρου με καύσιμα εν μέσω επιχειρήσεων υψηλής έντασης.
Την επιχείρηση υποστήριζε από θαλάσσης η κανονιοφόρος «Μαχητής», την οποία θα επισκεφθεικε ο κ. Παναγιωτόπουλος, όπως και το παράκτιο περιπολικό σκάφος «Αντωνίου».
Στην Κω εγινε και η τελετή αποκαλυπτηρίων των προτομών των 3 ηρώων που έπεσαν στα Ίμια. Τιμή στους ήρωες που έπεσαν για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Αυτών που με ευκολία απεμπολούν οι κυβερνήσεις.
» Διαβάστε περισσότερα...

ΤΡΥΠΑΝΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΣΤΟ "ΑΦΡΟΔΙΤΗ" Συνεκμετάλλευση κοινών κοιτασμάτων και "ομπρέλα" προστασίας ΑΟΖ Κύπρου-Ισραήλ


Σε συμφωνία συνεκμετάλλευσης των κοινών κοιτασμάτων προχωρούν Κύπρος και Ισραήλ, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζουν την ανάπτυξη μίας στρατιωτικής «ομπρέλας» πάνω από τις ΑΟΖ για την ασφάλεια των ενεργειακών κοιτασμάτων. Οι Ισραηλινοί είναι έτοιμοι να αναπτύξουν στην περιοχή πλοία με αντιαεροπορική άμυνα και να κάνουν συνεχείς περιπολίες με μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τον εντοπισμό και ακολούθως εξουδετέρωση κάθε απειλής.
Το θέμα αυτό συζητήθηκε στις συναντήσεις που έχει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης στο Ισραήλ. «Βρίσκεται υπό συζήτηση συμφωνία για συνεκμετάλλευση κοινών κοιτασμάτων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα», ενώ πρόσθεσε ότι, «αρχίζει παράλληλα στρατηγικός διάλογος για την ενεργειακή ασφάλεια μεταξύ των δύο χωρών». Η συμφωνία είναι πιθανό να «κλείσει» με την επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στο Τελ Αβίβ και τη συνάντηση του με Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Οι δύο χώρες μάλιστα ετοιμάζουν και κοινή άσκηση από 22 έως 25 Απριλίου στα κυπριακά χωρικά ύδατα με τη συμμετοχή από το Ισραήλ δύο πυραυλάκατων και τεσσάρων ταχέων περιπολικών σκαφών Shaldag και Dvora. Η άσκηση εντάσσεται στο σχέδιο προστασίας των κοιτασμάτων στις ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ.
Εξάλλου το Τελ Αβίβ είναι διατεθειμένο να συμβάλλει τα μέγιστα προκειμένου να υπάρξει μία «ομπρέλα προστασίας» πάνω από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου με την ενίσχυση του άξονα με τη Λευκωσία και την Αθήνα. Πόσο μάλλον όταν ήδη έχει ξεκινήσει η άντληση φυσικού αερίου από το κοίτασμα Ταμάρ που έχει αποθέματα περίπου 10 τρισεκατομμύρια κυβικά, όταν αυτό του Λεβιάθαν υπολογίζεται σε περίπου 16 τρισεκατομμύρια.
Το Ισραήλ σχεδιάζει επίσης να δαπανήσει περίπου 760 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά περιπολικών σκαφών αλλά και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, για να τα χρησιμοποιήσει σε επιχειρήσεις προστασίας εναντίον πιθανών επιθέσεων στις εξέδρες εξόρυξης φυσικού αερίου.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του άξονα Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας η Αθήνα προωθεί την απόκτηση δύο φρεγατών τύπου Fremm με Α/Α περιοχής και των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Atlantique ATL-2.
Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για τα κοιτάσματα στις ΑΟΖ των δύο χωρών προχωρά στη βάση της κοινής εκμετάλλευσης μέσω ενός σταθμού υγροποίησης LNG στην Κύπρο. Υπέρ αυτής της λύσης τάχθηκε και πρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy, απορρίπτοντας τη λύση δημιουργίας αγωγού μέσω της Τουρκίας.
Η Noble Energy όπως ανακοίνωσε θα προχωρήσει στην επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 τον Ιούνιο και θα ολοκληρώσει τη διαδικασία το αργότερο σε 3 μήνες, όπου θα γίνουν γνωστά τα ακριβή αποτελέσματα για τις ποσότητες των υδρογονανθράκων που υπάρχουν. Οι ποσότητες του φυσικού αερίου έχουν εκτιμηθεί μεταξύ 5 και 8 τρις κυβικών μέτρων.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το κοίτασμα η Κύπρος θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων και θα βάλει ζεστό χρήμα στα ταμεία της από το 2014. Αυτός ήταν και ο λόγος που η τρόικα «καίγονταν» να μπει η Κύπρος στο μνημόνιο. Για να ελέγχει τα κοιτάσματα της Κυπριακής ΑΟΖ.
» Διαβάστε περισσότερα...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΕΛΛΑΣ Η ΓΗ ΤΩΝ ΕΛ

ΕΠΙΣΚΕΨΗΜΟΤΗΤΑ

Προβολες σελιδας

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΛΛΑΣ Η ΓΗ ΤΩΝ ΕΛ

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ YOUTUBE

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ YOUTUBE
ΕΛΛΑΣ Η ΓΗ ΤΩΝ ΕΛ

Αναγνωστες

Εθνικος Υμνος

Εθνικος Υμνος
Ὁ Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν

Ελευθερια η Θανατος

Ελευθερια η Θανατος
“Μητρός τε και Πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η Πατρίς”

ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
5-5-2024

ΕΣΤ’ ΑΝ ΤΗΝ ΑΥΤΗΝ ΟΔΟΝ ΙΗ

Γενικο Επιτελειο Αεροποριας

Γενικο Επιτελειο Αεροποριας
ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ

Γενικό Επιτελείο Ναυτικού

Γενικό Επιτελείο Ναυτικού
ΜΕΓΑ ΤΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΡΑΤΟΣ

Γενικό Επιτελείο Στρατού

Γενικό Επιτελείο Στρατού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΤΟ ΕΥΨΥΧΟΝ

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ

Επιτελείο Εθνικής Άμυνας

Επιτελείο Εθνικής Άμυνας
ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ

Ε.Υ.Π.

Ε.Υ.Π.
ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΥΠΡΟΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ
Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς

translate

Αναζήτηση

nikpet83. Από το Blogger.
Powered By Blogger