Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Ναύαρχος Stavridis: Η Ανατολική Μεσόγειος είναι σαν τα Βαλκάνια το 1914 Πηγή:www.capital.gr

                                                                                          Του Κώστα Ράπτη 

Η επίσκεψη του Jacob Lew στην Αθήνα ήρθε να υπενθυμίσει το αμερικανικό ενδιαφέρον για τον δοκιμαζόμενο ευρωπαϊκό Νότο, τον οποίο η Ουάσιγκτον δεν προτίθεται να εκχωρήσει ως πεδίο αποκλειστικής δραστηριοποίησης στο Βερολίνο. 

Ενδιαφέρον, που δεν περιορίζεται στην οικονομική διάσταση της ελληνικής κρίσης και τους διεθνείς κραδασμούς από έναν ενδεχόμενο “εκτροχιασμό” της, αλλά περιλαμβάνει, ιδίως για τις ΗΠΑ, μια διάσταση γεωπολιτική, την οποία υπογραμμίζουν οι ραγδαίες εξελίξεις στη νότια ακτή της Μεσογείου – αυτές, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έφεραν και την υπερατλαντική επίσκεψη Σαμαρά τον Αύγουστο. 

Όμως το πώς αντιλαμβάνεται η υπερδύναμη τις στρατηγικές της προτεραιότητες στην περιοχή περιγράφεται χωρίς περιστροφές από έναν μέχρι πρότινος πρωταγωνιστή της αμερικανικής “στρατιωτικής διπλωματίας” και μάλιστα με... Greek connection: τον ναύαρχο ε.α. James Stavridis, ο οποίος τον Μάιο εγκατέλειψε τη θέση του στρατιωτικού διοικητή του ΝΑΤΟ (SACEUR) για να αναλάβει κοσμήτορας της Fletcher School of Law and Diplomacy στο Πανεπιστήμιο Tufts, καθώς και την προεδρία του U.S. Naval Institute. 

Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του γνωστού περιοδικού Foreign Policy, υπό την εναρκτήρια φράση “Χρειαζόμαστε μια στρατηγική για την Ανατολική Μεσόγειο”, ο Stavridis εξορκίζει την “κόπωση” των Αμερικανών από τη Μέση Ανατολή, η οποία στα μάτια των περισσότερων συμπατριωτών του αποτελεί μιαν αθεράπευτη εστία κρίσεων. 

Ωστόσο, επισημαίνει ο Stavridis η “αποδέσμευση” των ΗΠΑ από την περιοχή θα αποτελούσε τεράστιο λάθος. Όπως συνέβαινε και με τα Βαλκάνια το 1914, παραμονές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ανατολική Μεσόγειοςσήμερα είναι ένας σωρός “προσάναμμα”, έτοιμος να πυροδοτήσει μια μεγαλύτερη έκρηξη. Όμοια με τη σφαίρα που στέρησε τη ζωή του Αρχιδούκα Φερδινάνδου, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τί θα μπορούσε να διευρύνει τη σύγκρουση, αλλά σίγουρα η πιθανότητα αυτή δεν πρέπει να αγνοηθεί. 

Οι συγκρούσεις Σουνιτών και Σιιτών βράζουν. Στις παλιές πηγές έντασης έχουν προστεθεί και νέες, κυρίως για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που διεκδικούνται από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Τουρκία, τη Συρία, τον Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας. Η παρουσία των μεγάλων δυνάμεων είναι εντονότερη από ποτέ, με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να πραγματοποιούν τακτικά ναυτικές ασκήσεις και τα πολεμικά πλοία της Κίνας και της Ινδίας να έχουν κάνει επίσης την εμφάνισή τους στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας αποτελεί το “σημείο μηδέν” όπου αντιπαρατίθενται από τη μια το Ιράκ, η Ρωσία και η Κίνα και από την άλλη οι ΗΠΑ, οι αραβικές μοναρχίες και το πλείστον των χωρών του ΝΑΤΟ. Η “σπίθα” θα μπορούσε να έρθει από μια εμπλοκή μεταξύ στρατιωτικών πλοίων, από μία τρομοκρατική ενέργεια της Χεζμπολλάχ ή από μία επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία ή ακόμη και στην Ευρώπη. 

Κατά τον ναύαρχο Stavridis, στην περίπλοκη αυτή περιοχή του κόσμου, που αγγίζει το ισχυρότερο σύστημα συμμαχιών των ΗΠΑ, δηλ. το ΝΑΤΟ, θα πρέπει να ξεδιπλωθεί μία στρατηγική με τέσσερα σκέλη. 

Το πρώτο είναι η ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών με τον στενότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, ήτοι το Ισραήλ (που με το σύστημα πληροφοριών του μπορεί να διευκολύνει την ερμηνεία την εξελίξεων), και ταυτόχρονα η διατήρηση των σχέσεων συνεργασίας με τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας (όπου ο αγώνας ενάντια στο κουρδικό αποσχιστικό κίνημα είναι κοινός) της Ιορδανίας και της Αιγύπτου. Ο ναύαρχος Stavridis στέκεται ιδιαίτερα στη στρατιωτική διπλωματία που αναπτύσσουν οι διοικητές των αμερικανικών commands (όπως ο ίδιος) και στους δεσμούς με τους ομολόγους του που διατηρούν και μετά την αποστράτευσή τους, καθώς και στην “πρόσβαση” και τη “μόχλευση” στις ένοπλες δυνάμεις των άλλων χωρών που προσφέρουν τα αμερικανικά προγράμματα ανταλλαγών, επισκέψεων, στρατιωτικής εκπαίδευσης, ανταλλαγής πληροφοριών, εξοπλισμών και κοινών ασκήσεων. 

Το δεύτερο είναι η καλλιέργεια της πολυμερούς διπλωματίας, π.χ. με τη συνέχιση των προσπαθειών για τη σύγκληση της Διάσκεψης “Γενεύη 2” για τη συριακή κρίση 
(ενώ θα συνεχίζεται η πολιτικο-οικονομική και στρατιωτική ενίσχυση της συριακής αντιπολίτευσης με στόχο την πτώση του καθεστώτος Assad). Ομοίως πρέπει να συνεχισθούν οι προσπάθειες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών John Kerry ως προς την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεργασθούν με τη Σαουδική Αραβία για την “επόμενη μέρα” στην Αίγυπτο, καθώς η ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Morsi δείχνει να απηχεί το λαϊκό αίσθημα των Αιγυπτίων. Κλειδί θα αποτελέσει μεσοπρόθεσμα η τουρκο-αιγυπτιακή σχέση, ενώ η εξεύρεση δεσμών αυτών των δύο πλευρών με το Ισραήλ είναι προς το αμερικανικό συμφέρον. 

Το τρίτο είναι η δραστηριοποίηση στον χώρο των στρατηγικών επικοινωνιών: μολονότι οι ΗΠΑ ποτέ δεν θα είναι σε θέσει να ελέγξουν πλήρως τη ροή των πληροφοριών η χρήση του κυβερνοχώρου και των social media μπορεί να προωθήσει την αμερικανική ατζέντα για τη συλλογή πληροφοριών, την ενδυνάμωση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και την προβολή προς το αραβικό “πεζοδρόμιο” της εικόνας των ΗΠΑ ως μέρους δημιουργικών λύσεων. 

Τέταρτη, τέλος, είναι η διαχείριση των ναυτικών και εμπορικών συγκρούσεων που αναμένεται να ξεσπάσουν και η εμπέδωση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Κρίσιμη θεωρείται η διατήρηση της επαφής με το πολεμικό ναυτικό των άλλων πλευρών και η συγκέντρωση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών σε fora, όπως ο Μεσογειακός Διάλογος του ΝΑΤΟ ή το Στρατηγικό Συμπόσιο του Ναυτικού των ΗΠΑ στο Νιούπορτ αυτό το φθινόπωρο.

» Διαβάστε περισσότερα...

Η ισραηλινή Αεροπορία απέτυχε να χτυπήσει τους P-800 Yakhond στη Λαττάκεια ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΟΙ ΣΥΡΟΙ

Ως πλήρως αποτυχημένη χαρακτηρίζει με δημοσίευμά της η εφημερίδα του Κουβέιτ Αl rai τον βομβαρδισμό από την ισραηλινή Αεροπορία στην Λαττάκεια και την καταστροφή  αποθήκης που οι Ισραηλινοί θεωρούσαν ότι φυλάσσονταν τα βλήματα των επάκτιων συστοιχειών P-800 Yakhont.
Η εφημερίδα του Κουβέιτ  επικαλούμενη«στρατιωτική πηγή της Συρίας», αναφέρει ότι «η έκρηξη σε στρατιωτικό υπόστεγο  στη Λαττάκεια δεν σημαίνει ότι έχει υπονομευθεί η δυνατότητα του Στρατού της Συρίας να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους που κατέχει».
Η ισραηλινή επίθεση στην Λαττάκεια εναντίον μεγάλης αποθήκης όπλων κοντά στην ρωσική ναυτική βάση της Ταρτούς είχε πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουλίου  και σύμφωνα με δημοσιεύματα των ρωσικών ΜΜΕ τα ισραηλινά μαχητικά χρησιμοποίησαν τουρκικό αεροδρόμιο ως βάση εξόρμησης.
Το αμερικανικό δίκτυο CNN είχε μεταδώσει και επικαλούμενο πηγές του Πενταγώνου οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι ήταν ισραηλινά τα αεροσκάφη που είχαν πραγματοποιήσει την επίθεση  στην Λαττάκεια με στόχο τα βλήματα επάκτιας άμυνας P-800 Yakhnot και όχι τα βλήματα S-300 όπως αρχικά πιστευόταν.Όμως ουδείς γνώριζε εάν η αποστολή είχε στεφθεί με επιτυχία.
Μάλιστα ανέφεραν πως  ισραηλινό μαχητικό που είχε τότε καταπέσει στην επιδρομή αυτή, μετά αιτιολογήθηκε από το Ισραήλ ως ατύχημα.
Πηγή προσκείμενη στη διοίκηση του Ναυτικού της Συρίας, δήλωσε ότι «οι φήμες για την καταστροφή των πυραύλων «Yakhont»,  θυμίζουν ταινία του Χόλλυγουντ που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».
Σύμφωνα με την πηγή, οι θέσεις όπου φυλάσσονται τα πυραυλικά συστήματα κατά των πολεμικών πλοίων, είναι διάσπαρτα κατά μήκος της ακτής της Συρίας και σε πολλές περιπτώσεις είναι δεκάδες χιλιόμετρα από την ακτή.
Η «Αλ Ράι» σημειώνει ότι «οι πύραυλοι, σύγχρονης ρωσικής κατασκευής είναι διάσπαρτοι σε όλο το μήκος της ακτής και είναι σε θέση να καταστρέψουν κάθε ισραηλινό στόχο στη θάλασσα».
Οι συστοιχίες πυραύλων είναι κατανεμημένες σε δεκάδες στρατιωτικές βάσεις και θέσεις και η όποια έκρηξη σε μία ή περισσότερες αποθήκες δεν μπορεί να υπονομεύσει την δυναμική της συριακής άμυνας. Οι Σύριοι, εξάλλου, είναι σε θέση να επιτεθούν όχι μόνον κατά των ισραηλινών πολεμικών πλοίων, αλλά και κατά των υπεράκτιων εγκαταστάσεων φυσικού αερίου κατά μήκος της ακτής του Ισραήλ.. Είναι εμφανές ότι με το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα το Ισραήλ ποτέ δεν θα νιώσει ασφαλές για να εκμεταλλευτεί τους ενεργειακούς του πόρους.
Η πηγή αναφέρει, ακόμη, ότι η Συρία έχει στην κατοχή της περίπου εκατό πυραύλους Yakhont και από αυτούς μπορεί να επωφεληθούν όχι μόνο ο στρατός της Συρίας, αλλά και οι σύμμαχοί της ( και εννοεί τη Χεζμπολάχ).
Θα υπενθυμίσουμε ότι το Κουβέιτ είναι μια αρνητικά διακείμενη χώρα ως προς την κυβέρνηση Άσαντ, οπότε ένα τέτοιο δημοσίευμα δεν θα μπορούσε να γραφτεί, εάν δεν είχε μεγάλη δόση αλήθειας.
Προφανώς αυτό που ήθελε να θίξει η εφημερίδα είναι ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, έχουν καταφέρει μια "τρύπα" στο νερό, και ότι είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες με σωστή διασπορά σε πολλά σημεία της συριακής επικράτειας, των τόσο σημαντικών για την επιβίωση του καθεστώτος εξελιγμένων οπλικών συστημάτων.
Ο πύραυλος Yakhont έχει βεληνεκές 120 με 300 χιλιόμετρα, ανάλογα με το ύψος άφεσής του, με βάση την πλατφόρμα εκτόξευσης. Η ταχύτητά του φτάνει τα 2,5 Mach και η πολεμική του κεφαλή τα 300 κιλά.
Μπορεί να κορέσει την αντιπυραυλική άμυνα σε κάθε στόλο, αφού το βλήμα λόγω υπερηχητικής ταχύτητας και δυνατότητας ελιγμών μέχρι 50 g, μπορεί να ξεφύγει εύκολα από το σύνολο των αντιπυραυλικών συστημάτων, πρακτικά είναι ...ασταμάτητο.
» Διαβάστε περισσότερα...

Σκληρές δηλώσεις του ΥΕΘΑ προς Τουρκία για Κύπρο και Βερολίνο για αποζημιώσεις ΕΝΑΣ "ΑΛΛΟΣ" Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ένας "άλλος" Δημήτρης Αβραμόπουλος σε σχέση με την προ έτους θητεία του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και πρόσφατα στο υπουργείο Εξωτερικών εμφανίστηκε σήμερα μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Άμυνας της Κύπρου Φ.Φωτίου: Με σκληρές θέσεις όχι μόνο κατά της Τουρκίας, αλλά και κατά της Γερμανίας για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων κια των δηλώσεων Μέρκελ και Σόιμπλε.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου  για τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Α,Μέρκελ και του Γερμανού υπουργού Β.Σόιμπλε ότι "Έχει κλείσει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και δεν χρωστά τίποτα η Γερμανία στην Ελλάδα", ο Α.Αβραμόπουλος τόνισε: "Το κράτος έχει συνέχεια σε ότι αφορά τις γερμανικές ευθύνες από τις καταστροφές που υπέστη η Ελλάδα κατά τον Β'Π.Π.. Και την απόφαση θα την βγάλει η διεθνής δικαιοσύνη που είναι πάνω από κράτη και εκεί θα κριθεί τελεσίδικα η υπόθεση, οπότε ότι και να λένε κάποιοι σήμερα δεν έχει σημασία αφού θα έλθει η ώρα που θα κριθεί τελεσίδικα η υπόθεση. Και από τη νέα μου θέση ως υπουργού Εθνικής Άμυνας θα παρακολουθώ πολύ στενά το θέμα των αποζημιώσεων που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα".
Εν συνεχεία μπροστά στον υπουργό Άμυνας της Κύπρου αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις κατά της Κύπρου, τόνισε: "Δεν φοβόμαστε, ούτε από τις ενέργειες  ούτε από την ρητορεία της Τουρκίας. Η Ελλάδα παραμένει εγγυήτρια δύναμη με ότι αυτό συνεπάγεται. Θα στηρίξουμε την Κύπρο στην πλήρη εκμετάλλευση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την εδαφική κυριαρχία της. Κανένας εκβιασμός δεν θα σταματήσει την Κύπρο".
Για όσους παρακολουθούν την πολιτική πορεία και τις κατά καιρούς δηλώσεις του Δ.Αβραμόπουλου σίγουρα ξενίζει η "πατριωτική στροφή" στον λόγο του, αφού ανέκαθεν προτιμούσε τις διπλωματικές, ανώδυνες δηλώσεις επί παντός επιστητού.
Στην περίπτωση των γερμανικών αποζημιώσεων είναι σαφές ότι επιλέγει να αποτελέσει έναν "αντιγερμανικό" πόλο και μέσα στη ΝΔ, αλλά και στην κυβέρνηση γενικότερα, έναντι του "βερολινέζου" Ε.Βενιζέλου και του Α.Σαμαρά που, χωρίς να το καταλάβει, πιθανόν, έχει προσδεθεί στο άρμα της Α.Μέρκελ.
Σε ότι αφορά την Τουρκία, σίγουρα έχει ανεβάσει "στροφές". Και οι συνεργάτες του λένε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν και άλλες κινήσεις που θα επιβεβαιώνουν αυτή την στροφή του νο 2 της ΝΔ...
» Διαβάστε περισσότερα...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΕΛΛΑΣ Η ΓΗ ΤΩΝ ΕΛ

ΕΠΙΣΚΕΨΗΜΟΤΗΤΑ

Προβολες σελιδας

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΛΛΑΣ Η ΓΗ ΤΩΝ ΕΛ

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ YOUTUBE

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ YOUTUBE
ΕΛΛΑΣ Η ΓΗ ΤΩΝ ΕΛ

Αναγνωστες

Εθνικος Υμνος

Εθνικος Υμνος
Ὁ Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν

Ελευθερια η Θανατος

Ελευθερια η Θανατος
“Μητρός τε και Πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η Πατρίς”

ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
5-5-2024

ΕΣΤ’ ΑΝ ΤΗΝ ΑΥΤΗΝ ΟΔΟΝ ΙΗ

Γενικο Επιτελειο Αεροποριας

Γενικο Επιτελειο Αεροποριας
ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ

Γενικό Επιτελείο Ναυτικού

Γενικό Επιτελείο Ναυτικού
ΜΕΓΑ ΤΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΡΑΤΟΣ

Γενικό Επιτελείο Στρατού

Γενικό Επιτελείο Στρατού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΤΟ ΕΥΨΥΧΟΝ

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ

Επιτελείο Εθνικής Άμυνας

Επιτελείο Εθνικής Άμυνας
ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ

Ε.Υ.Π.

Ε.Υ.Π.
ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΥΠΡΟΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ
Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς

translate

Αναζήτηση

nikpet83. Από το Blogger.
Powered By Blogger