Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΟΥΣ ΠΑΓΟΥΣ Κυνήγι αμερικανικών και βρετανικών υποβρυχίων από ρωσικά AΦΝΣ στην Αρκτική


Τακτικές περιπολίες στον βόρειο Αρκτικό Ωκεανό ξεκινούν ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη του ρωσικού Ναυτικού, σε αναζήτηση αμερικανικών και βρετανικών πυρηνικών υποβρυχίων, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Βόρειου Στόλου  ο οποίος ανακοίνωσε παράλληλα ότι από τη Δευτέρα έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον τρεις τέτοιες περιπολίες.
«Μέχρι τώρα τα πληρώματα του Βόρειου Στόλου έχουν πραγματοποιήσει τρεις συνολικά πτήσεις στην Αρκτική περιοχή» δήλωσε ο Αρχιπλοίαρχος Vadim Serga.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως "Δύο πτήσεις έγιναν από αεροσκάφη Il-38 τα οποία ειδικεύονται σε ναυτικές περιπολίες και σε ανθυποβρυχιακές αποστολές και μια από Tupolev-142 Bear το οποίο εξίσου ειδικεύεται σε αποστολές ναυτικής επιτήρησης και κατά υποβρυχίων. Τα αεροσκάφη απογειώθηκαν από το ναυτικούς αεροσταθμούς στις περιοχές του  Murmansk και του Vologda", σημείωσε ακόμη ο εκπρόσωπος Τύπου του Βόρειου Στόλου και τα αεροσκάφη πέταξαν, όπως διευκρίνισε, πάνω από τα διεθνή ύδατα παράλληλα με το «διάδρομο της Βόρειας Θάλασσας».
Τα ρωσικά ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη ξεκίνησαν περιπολίες για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια καθώς εντοπίστηκαν "μη φιλικά" υποβρύχια να κινούνται κάτω από τους πάγους της Αρκτικής, έχοντας δυνατότητα προσβολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας από την περιοχή του Αρκτικού Κύκλου, η οποία θεωρείται η πλέον ευάλτωη λόγω του αχανούς της περιφέρειας αυτή.
Στην περιοχή εντοπίστηκαν ίχνη από δύο αμερικανικά υποβρύχια κλάσης "Los Angeles" και "πιθανόν και ένα βρετανικό" χωρίς να διευκρινιστεί περί τίνος επρόκειτο.
Ήδη από τον Αύγουστο του 2007 η Ρωσία ξεκίνησε για πρώτη φορά από την λήξη του «ψυχρού πολέμου» τις πτήσεις στρατηγικών βομβαρδιστικών πάνω από τον βόρειο Αρκτικό κύκλο χρησιμοποιώντας Tu-95 και Tu-160 και από τότε πραγματοποιεί πάνω από 50 πτήσεις το χρόνο.
Προφανώς η κίνηση των Αμερικανο-βρετανών εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο του power-game που εκτυλίσσεται στην περιοχή.
Το Δεκέμβριο του 2012 ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Dmitry Rogozin είχε δηλώσει πως«η Ρωσία κινδυνεύει να χάσει εθνικό έδαφος μέχρι τα μέσα του αιώνα που διανύουμε εάν δεν καθορίσει τα συμφέροντα στον Αρκτικό Ωκεανό».
Στο ίδιο πλαίσιο της αύξησης της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στην περιοχή εντάσσεται και ο προγραμματισμός επανενεργοποίησης παλαιών – επί σοβιετικής εποχής- Αεροπορικών Βάσεων της Αρκτικής βάσει όσων πει το καλοκαίρι του 2012 ο διοικητής της ρωσικής Αεροπορίας στην περιοχή αντιπτέραρχος Igor Makushev. Οι Αεροπορικές Βάσεις χρησιμοποιούντο εντατικά μέχρι και το 1991 με τη διάλυση όμως της Σοβιετικής Ένωσης αυτές σταδιακά καταλήφθηκαν.
«Θα ξεκινήσουμε να επανεργοποιούμε τις αεροπορικές βάσεις στην Novaya Zemlya και στο Naryan-Mar» είχε δηλώσει ο Makushev. Βέβαια η επανέναρξη αυτή της χρήσης των αεροπορικών βάσεων ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί τα σχέδια όμως της Ρωσίας κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Παράλληλα η Ρωσία έστειλε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου δύο Μ/Κ μεραρχίες 30 χλμ. από τα σύνορα με τη Νορβηγία σε μια κίνηση που είχε αποτελέσει απάντηση στην άσκηση του ΝΑΤΟ Cold Response που είχε πραγματοποιήσει νωρίτερα το ΝΑΤΟ.
» Διαβάστε περισσότερα...

ΠΡΟΣΒΟΛΗ T-72 ΑΠΟ Α/Τ RPG-29 Bιντεο σοκ από Συρία – Διδάγματα από δράση Τ/Θ εντός κατοικημένων περιοχών


 Με τις μάχες στη Συρία να συνεχίζουν σε πλήρη εξέλιξη, είναι σαφές ότι οι αναμετρήσεις εντός αστικών περιοχών είναι κυρίαρχες στις συγκρούσεις μεταξύ ισλαμιστών ανταρτών και του συριακού Στρατού.
Η ικανότητα των ανταρτών να προκαλέσουν αιφνιδιαστικά πλήγματα σε μονάδες τεθωρακισμένων αποτυπώνεται στο παρακάτω βίντεο το οποίο φανερώνει πόσο ευάλωτα είναι τα άρματα μάχης μέσα σε κατοικημένες περιοχές!
Ισλαμιστής αντάρτης κινείται αιφνιδιαστικά στην οροφή κατοικίας όπου και προσβάλει ανενόχλητος από ύψος με αντιαρματικό εκτοξευτή RPG-29, συριακό άρμα μάχης T-72.

Το T-72 αμέσως μετά τη προσβολή από άνωθεν δέχεται συντριπτικό πλήγμα καθώς όλα τα άρματα μάχης είναι ως γνωστόν ευάλωτα στην οροφή τους. Ακολουθεί η ολοκληρωτική ανάφλεξη των υδραυλικών υγρών που χρησιμοποιούνται για την κίνηση του πύργου με μια θεαματική κατακόρυφη εκτόνωση.
Παραδόξως ένα μέλος του πληρώματος που κατάφερε να επιζήσει της προσβολής εγκαταλείπει μισοκαμένος το άρμα από τη θυρίδα διαφυγής από το κάτω τμήμα του σκάφους.
Εν συνεχεία η πυρκαγιά επεκτείνεται στο εσωτερικό του άρματος το οποίο καταστρέφεται ολοσχερώς.
Προσέξτε το μικρό χρόνο που χρειάζεται ο χειριστής του RPG για να αποκαλυφθεί από τη θέση του και να εκτοξεύσει το βλήμα (πρακτικά μερικά δευτερόλεπτα) ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η θέση στην οποία έχουν σταματήσει τα τρία συριακά T-72, ουσιαστικά πλήρως ευάλωτα από όλες τις κατευθύνσεις μέσα στον αστικό ιστό της πόλης.
Η μάχη σε κατοικημένες περιοχές σε όλο της το μεγαλείο! Πρόκειται για ένα περιβάλλον το οποίο επιβάλλει ειδικές τακτικές και περιορισμούς σε μονάδες τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητου Πεζικού καθώς προσφέρει ποικιλία θέσεων απόκρυψης για τον αντίπαλο με αποτέλεσμα την ικανότητα διεξαγωγής αιφνιδιαστικών επιθέσεων από παράθυρα στέγες κτηρίων, ακόμη και από υπόγεια που είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να εκκαθαριστούν.
Ένα σενάριο μάχης που αποτέλεσε ένα μεγάλο κεφάλαιο στις επιχειρήσεις του Β ΠΠ με αποκορύφωμα το Στάλιγκραντ και το Βερολίνο, αναβίωσε στη νεότερη εποχή με τις επιχειρήσεις του ρωσικού Στρατού στην Τσετσενία και την κατάληψη της Βαγδάτης από τον αμερικανικό Στρατό το 2003.
Ο Δεύτερος Πόλεμος της Τσετσενίας ή πόλεμος στο Βόρειο Καύκασο ήταν η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση καθώς ο ρωσικός Στρατός δοκίμασε οδυνηρές απώλειες αρμάτων μάχης T-72 και ΤΟΜΑ BMP-1/3 από πυρά τσετσένων ανταρτών
Ξεκίνησε με την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στο έδαφος της Τσετσενίας την 26η Αυγούστου 1996, σε απάντηση για την εισβολή στη ρωσική Δημοκρατία του Νταγκεστάν της Ισλαμικής Ταξιαρχίας Προστασίας της Διεθνούς Ειρήνης (ονομασία πολυεθνικής οργάνωσης μουτζαχεντίν ανταρτών).
Την 1η Οκτωβρίου 1999, ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν στην τσετσενική πρωτεύουσα. Η εκστρατεία τερμάτισε τη ντε φάκτο (επιβληθείσα από τα γεγονότα δηλαδή και όχι από κάποιο νόμο) διακηρυχθείσα ανεξαρτησία της Δημοκρατίας της Τσετσενίας (που είχε προκύψει μετά τον ατυχή για τους Ρώσους Πρώτο Πόλεμο της Τσετσενίας) και αποκατέστησε τον ομοσπονδιακό έλεγχο της περιοχής. Παρόλο που θεωρείται από πολλούς ως μια εσωτερική σύγκρουση εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο πόλεμος αυτός προσέλκυσε μεγάλο αριθμό ξένων μαχητών, εθελοντών και μισθοφόρων όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα με τον εμφύλιο στη Συρία.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου της εκστρατείας, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και οι τσετσενικές παραστρατιωτικές δυνάμεις στο πλευρό των Ρώσων, αντιμετώπισαν τους Τσετσένους αυτονομιστές σε ανοιχτή μάχη και πολιόρκησαν από τα τέλη του 1999 την πρωτεύουσα της Τσετσενίας Γκρόζνυ την οποία και κατέλαβαν το Φεβρουάριο του 2000.
Στις μάχες που έγιναν μέσα στο Γκρόζνυ καταστράφηκαν δεκάδες τεθωρακισμένα του ρωσικού Στρατου από ανάλογες τακτικές όπως ακριβώς αυτή που χρησιμοποιούν οι ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία.
Το Μάιο του 2000 η Ρωσία ανέλαβε τον άμεσο έλεγχο της Τσετσενίας, παρότι οι αντάρτες εξακολούθησαν να προξενούν στους Ρώσους μεγάλες απώλειες σε ολόκληρη την περιοχή του Βόρειου Καυκάσου
Ερχόμενοι στα καθ' ημάς, η έξαρση του φαινομένου της αστικοποίησης και στην περιοχή της Θράκης και του Έβρου - όπου αποτελεί τον κύριο χώρο δράσης των Τεθωρακισμένων του ΕΣ- μοιραία θα αποτελέσει παράγοντα επιρρεασμού των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τις άνωθεν διαπιστώσεις η δράση αρμάτων μάχης σε αστικο περιβάλλον θα πρέπει να αποφευχθεί καθώς παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις από τη μάχη ανοιχτού πεδίου.
Για το λόγο αυτό απαιτείται ο εμπλουτισμός σεναρίων εκπαίδευσης σε επίπεδο μονάδων και το βασικότερο με τη υλοποίηση διαδραστικής εκπαίδευσης με μονάδες απεικόνισης. Κύριο πρόβλημα παραμένει η απουσιά ενός μεγάλου πεδίου ασκήσεων που απαιτείται προκειμένου να υπάρχει ο απαραίττος χώρος ελιγμών για τα πληρώματα των αρμάτων μάχης.
» Διαβάστε περισσότερα...

Αφιέρωμα στις Πολεμικές Μοίρες : 341 ΒΕΛΟΣ – 347 ΠΕΡΣΕΑΣ (F-16C/D Block 50) (βιντεο)



Παράσταση: τραπουλόχαρτα που τα διαπερνά βέλος.  Χαρακτηριστικό κλήσης Arrow (Βέλος)


Συγκροτήθηκε τον Ιούλιο του 1954 στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα και, ως 341 Μοίρα Αναχαιτίσεως Ημέρας εφοδιάστηκε με τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-86E.
Κατά το χρονικό διάστημα 21 με 26 Ιουνίου του 1955 κλιμάκιο της Μοίρας αποτελούμενο από 25 μαχητικά αεροσκάφη, πιλότους και τεχνικό προσωπικό, μεταστάθμευσε στην 111 ΠΜ στην Νέα Αγχίαλο του Βόλου. Στις 3 Νοεμβρίου 1956 η Μοίρα μεταστάθμευσε στην 114 ΠΜ στην Τανάγρα.

Ένα εξαιρετικό κεφάλαιο της πολυετούς ιστορίας της 341 Μοίρας είναι αυτό από τον Αύγουστο του 1957 ως τον Σεπτέμβριο του 1964. Στην περίοδο αυτή, το Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό της Μοίρας δημιούργησε το δεύτερο ακροβατικό σμήνος της ΠΑ με τα αεροσκάφη F-86E και το ονόμασε σε Acroteam (απο τα αρχικά των λέξεων Acrobatic Team). Στις αρχές του 1962 μετονομάστηκε σε "Ελληνική Φλόγα" (Hellenic Flame) και με το όνομα αυτό πετούσε ως την διάλυσή του, το φθινόπωρο του 1964.

Τον Μάιο του 1960 επέστρεψε στην 111 ΠΜ και τον Ιούλιο του 1965 αντικατέστησε τα F-86E με τα νέα F-5A/B Freedom Fighter. Τον Ιούνιο του 1971 αλλάζει πρωτεύοντα ρόλο από Αναχαίτιση σε Δίωξη - Βομβαρδισμό. Το 1975 αλλάζει τον ρόλο της από Δίωξη - Βομβαρδισμό σε Αναχαίτιση Ημέρας. Τον Αύγουστο του 1993 η 341 ΜΑΗ διαλύθηκε στην 111 ΠΜ και παρέδωσε τα αεροσκάφη της στην 343 ΜΑΗ στην 113 ΠΜ στην Θεσσαλονίκη.
Στις 30 Μαρτίου 1998 η Μοίρα επανασυγκροτήθηκε για να παραλάβει τα F-16 C/D Block 50.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhIlLlJMFtwuiu-3EKBHT2tyE5q57eokAYRq6BTEK6AH75Ur4cGf2V1LXsjmFayoUJS0ukYtrwhZwltHvUNITzbxByO54hXsfHubh5gilebTgAiW_5krTt6EY0B89i6n7DWPFJHtKn0BnHE/s1600/50.jpg



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjObprPXTBJB7N_-bW7LVbWq7GzzQGkvK4KmJgoo00FKkDJNJ30JU06hj67GjDdoU9V21ibRr9aAtpLK-0cpj2joZ5frkGzcDaladQwtwO9WQqzk3gPxS9675b-VLDTY25OOhpdM4kNjATL/s1600/347m.png

Παράσταση: Στο κέντρο τα φτερά και το σπαθί του μυθικού ήρωα Περσέα, δεξιά ένα τμήμα από το εθνόσημο της αεροπορίας και αριστερά ένα αεροπλάνο σε πτήση.
Xαρακτ. Kλήσης: ΠΕΡΣΕΑΣ

Ιστορία της 347ΜΒ από 1977 ως 1992
Με την 8/14-1-1977 απόφαση του Α.Α.Σ./ Ολομέλειας «περί συγκροτήσεως 3ης Μοίρας με αεροσκάφη Α-7Η (Corsair)» και βάσει της Φ.505/300/Α85202/1-2-1997/ΑΑ/5 ΕΓ διαταγής, συγκροτήθηκε και οργανώθηκε στην 115 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) στην Σούδα, αρχικά σαν πυρήνας, η 347ΜΒ (Μοίρα Βομβαρδισμού) με οριστική έδρα την 110ΠΜ στην Λάρισα.

Η Μοίρα σαν πυρήνας, από το Διοικητή της, τον Αξιωματικό Επιχειρήσεων (Α.Ε.), τον Αρχιμηχανικό και τον Αξιωματικό Τυποποίησης / Αξιολόγησης (Τ/Α), παρέμεινε στην 115ΠΜ για τέσσερις μήνες. Το προσωπικό της όμως ανά τακτά χρονικά διαστήματα επισκεπτόταν την 110ΠΜ για σκοπούς οργανώσεως και συντονισμού των έργων, που εκτελούνταν στη Μονάδα για την υποδοχή και εξυπηρέτηση της Μοίρας.
Στις 10 Ιουνίου 1977 μετά την πλήρη συγκρότηση της στην 115ΠΜ η 347ΜΒ μεταστάθμευσε στην 110ΠΜ με δύναμη 19 αεροσκαφών Α-7Η.

Η 347ΜΒ είναι ανεξάρτητη επιχειρησιακή Μονάδα αποτελούμενη από 5 επιτελικά γραφεία και 4 Σμήνη Μάχης.
Διοικητικά και επιχειρησιακά υπάγεται στην 110ΠΜ.

Μεταστάθμευση αυτής ή τμημάτων της και ένταξης αυτών σε άλλες Πτέρυγες ή Σμηναρχίες Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) είναι δυνατόν να διαταχθεί από τον Αρχηγό Αεροπορίας για την ανάληψη ετοιμότητας και επιχειρήσεων ανάλογα με την επικρατούσα κατάσταση.

Αποστολή της 347ΜΒ είναι η διεξαγωγή επιθετικών αεροπορικών επιχειρήσεων σύμφωνα με τα γενικά και ειδικά σχέδια, με σκοπό τη συμβολή της στην άμυνα της χώρας.

Γι’ αυτό κατά την περίοδο της ειρήνης οργανώνει, εκπαιδεύει, εξοπλίζει και γενικά συντηρεί και υποστηρίζει το προσωπικό και τα μέσα της, για να είναι ικανή σε κάθε στιγμή να φέρει εις πέρας το πολεμικό της έργο.

Από την ίδρυση της 347ΜΒ και μέχρι το 1992 καμία μεταβολή δεν επήλθε όσον αφορά την οργάνωση και την αποστολή της.

Η 347ΜΒ από 31-7-1992 έπαψε να λειτουργεί.
Τα αεροσκάφη της Α-7Η εντάχθηκαν στην 115ΠΜ.
Μέρος όμως αυτών καθώς και οι Ιπτάμενοι της τοποθετήθηκαν στην 335ΜΔΒ της 116ΠΜ στον Άραξο για εκπαίδευση μέχρι την άφιξη των νέων αεροσκαφών Α-7Ε.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhZW8sXVwNJooMSBZPhJRCgYoIuFigjxdwMfGhCbN4attcG7PhAI_g1bRn2ic6I87BRBpsdrUEUV-o7A9CZinU2gO-aqPfFvItfwoS4XG1AYb26tjLV2rKNuzRL0IqdR-AASrAnAwUOjLGx/s1600/21877_305044191046_305039626046_5083144_8211724_n.jpg


Ιστορία της 347Μ από 1997 ως 2007
Με την 25/22-2-1995 απόφαση του Α.Α.Σ./ Ολομέλειας «περί επαναλειτουργίας της 347Μ με αεροσκάφη F-16C/D Block 50 (Fighting Falcon)» και βάσει της Φ.690/ΑΠ225804/4-8-1997/ΓΕΑ/Α1/3 διαταγής, συγκροτήθηκε και οργανώθηκε στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Νέα Αγχίαλο, η 347Μ με δυνατότητα και στους δύο ρόλους (Δ/Β – ΑΝΧ).

Το προσωπικό που επάνδρωσε την 347Μ προήρθε από τις δύο ήδη υπάρχουσες Μοίρες αεροσκαφών F-16C/D Block 30, την 330Μ και την 346Μ.

Ο αρχικός πυρήνας των Ιπταμένων αλλά και των τεχνικών εκπαιδεύθηκαν στις Η.Π.Α. στα νέα συστήματα υψηλής τεχνολογίας, που ενσωμάτωνε το νέο οπλικό σύστημα. Ειδικά για τους Ιπταμένους σημειώνεται ότι οκτώ (8) ακολούθησαν πρόγραμμα εκπαίδευσης εδάφους και αέρος στο σύστημα χαμηλής ναυτιλίας και σκόπευσης (LANTIRN), στην αεροπορική βάση LUKE της Αριζόνα, αποτελώντας τον αρχικό πυρήνα Ιπταμένων της 347Μ.

Η 7η  Ιουλίου 1997 αποτελεί την ημερομηνία επαναλειτουργίας της 347Μ, όπου το Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό άρχισε την προετοιμασία υποδοχής του νέου οπλικού συστήματος.

Την 25η Ιουλίου 1997 προσγειώθηκαν  στην 111ΠΜ τα τεσσέρα πρώτα αεροσκάφη F-16C/D Block 50, των οποίων η παράδοση ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουνίου 1998 με την άφιξη του εικοστού αεροσκάφους της Μοίρας.

Τον Ιανουάριο του 1998 η Μοίρα αξιολογήθηκε από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας με επιτυχία και ανέλαβε τον επιχειρησιακό της ρόλο σε αποστολές αέρος – εδάφους, αέρος – αέρος και στις αποστολές νυκτερινής κρούσης με το σύστημα LANTIRN.

Αποστολή της 347Μ είναι η διατήρηση υψηλής  επιχειρησιακής ετοιμότητας για την ανάληψη επιθετικών επιχειρήσεων όποτε απαιτηθεί σύμφωνα με τα υπάρχοντα εθνικά – νατοΐκα σχέδια.

Από επανιδρύσεως η Μοίρα εκπαιδεύει το προσωπικό της, συμμετέχοντας σε εκπαιδεύσεις – ασκήσεις εσωτερικού και εξωτερικού προσδοκώντας την αύξηση της μαχητικής της ικανότητας.
Το 2003 η δύναμη πυρός της 347Μ αυξήθηκε σημαντικά με την παραλαβή των νέων έξυπνων όπλων Laser Bombs και Maverick.

Το Δεκέμβριο του 2005 η Μοίρα αξιολογήθηκε επιτυχώς κατά την αξιολόγηση της 111ΠΜ σαν ΝΑΤΟ IPF (In Place Forces), πετυχαίνοντας άριστη βαθμολογία.

Σήμερα η δυναμική παρουσία της 347Μ στο ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου μαζί με τις λοιπές Μοίρες αναχαίτισης, σε συνδυασμό με την ικανότητά της να επιχειρεί σε ρόλο βομβαρδισμού ημέρα, αλλά ειδικά νύκτα με τα σύγχρονα συστήματα – όπλα που φέρουν τα αεροσκάφη της, την κάνουν να ξεχωρίζει και το προσωπικό της να νιώθει υπερήφανο που υπηρετεί σ’ αυτήν.

Δείτε το παρακάτω βίντεο αφιέρωμα.

» Διαβάστε περισσότερα...

H Ελληνική Δύναμη Κύπρου ως πρότυπο οργάνωσης Σχηματισμού του ΕΣ


222749_326509250794077_1859226951_n

Bολή στοιχείου όλμου ΕΒΟ Ε-44Ε1 των 81mm από την ΕΛΔΥΚ. 

Η Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) αποτελεί Σχηματισμό επιπέδου Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας με αποστολή τη συμμετοχή στα Σχέδια Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας προς αποτροπή κάθε απειλής, τη συστηματική εκπαίδευση των Μονάδων της, τη συνεκπαίδευση με την Εθνική Φρουρά και τη διατήρηση του εθνικού φρονήματος στη Μεγαλόνησο.

Η ΕΛΔΥΚ εγκαταστάθηκε στη Κύπρο το 1960 βάσει των συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου και σήμερα ο κύριος όγκος των Μονάδων της εδρεύει στο Στρατόπεδο «Αντιστρατήγου Σταυριανάκου» στο Μαλούντα Λευκωσίας, τυπικά εντός εμπόλεμης ζώνης.

Η ΕΛΔΥΚ χαρακτηρίζεται από διάφορες ιδιαιτερότητες σε σχέση με τους υπόλοιπους Σχηματισμούς του Ελληνικού Στρατού με σημαντικότερη όλων την επάνδρωσή της σε βαθμό 100% με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πρόγραμμα εκπαίδευσης και υπηρεσιών.

Παράλληλα, η θητεία στην ΕΛΔΥΚ είναι εθελοντική από κληρωτούς πλήρους θήτειας Ικανότητας Ι1 και Ι2 μόνο.


Τα στρατόπεδα της ΕΛΔΥΚ χαρακτηρίζονται από σύγχρονες εγκαταστάσεις που επιτρέπουν τις βέλτιστες συνθήκες διαβίωσης ενώ οι Μονάδες της διαθέτουν μεγάλη ισχύ πυρός.

Από τα οπλικά συστήματα που βρίσκονται σε υπηρεσία με την ΕΛΔΥΚ (και μπορούν να αναφερθούν δημόσια) ξεχωρίζουν τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΙΙ, τα δίδυμα Α/Α πυροβόλα Zu-23 και τα βαρέα όπλα πεζικού, όπως αντιαρματικά Carl Gustaf M2 και RPG-18, όλμους 81mm και 4,2″, πολυβομβιδοβόλα GMG ενώ το σύνολο του προσωπικού έχει εξοπλισθεί με σύγχρονο προστατευτικό εξοπλισμό (κράνη kevlar και επιγονατίδες/επιαγκωνίδες).

558138_326509037460765_740355440_n

Oμάδα δύο Στοιχείων Όλμων ΕΒΟ Ε-44Ε1 των 81mm

14823_325577100887292_1861551744_n

Για την Α/Α προστασία των κλιμακίων μάχης της η ΕΛΔΥΚ διαθέτει σημαντικό αριθμό συστημάτων μεταξύ των οποίων και το πυροβόλο ZU-23-2. 

487890_326509420794060_2023085918_n

Νυκτερινή βολή Α/Α Ζu-23 κατά επίγειου στόχου 

48094_326508777460791_13722239_n

Αντιαρματικό Carl Gustaf M2 των 84mm 

601971_325577424220593_1713430732_n

Aκροβολιστής της ΕΛΔΥΚ με διόπτρα νυκτερινής σκόπευσης. 

46708_325577287553940_736045676_n

Η Ελληνική Δύναμη Κύπρου αποτελεί ένα ισχυρό Τακτικό Συγκρότημα το οποίο διαθέτει ικανότητα διεξαγωγής αυτόνομων επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύκτας. Δεξιά, οπλίτης με RPG-18. 

397561_325577524220583_1625719134_n

Ημιομάδα της ΕΛΔΥΚ προωθείται μετά το ΤΦ σε περιοχή επιχειρησιακού ενδιαφέροντος για την εγκατάσταση ακροαστικού φυλακίου. 

ceb5cebcceb2cebbceb7cebcceb1

«Το Ελληνικόν εστί, ομαιμόν τε και ομόγλωσσον και θεών ιδρύματα κοινά και θυσίαι ήθεά τε ομότροπα» Ηρόδοτος (Θ’ 144).

» Διαβάστε περισσότερα...

Οι Αλβανοί παραχώρησαν στους Τούρκους τον λιμένα του Δυρραχίου…


Μια πολύ σημαντική δυνητικά εξέλιξη καταγράφηκε χθες με την υπογραφή του πρωτοκόλλου παραχώρησης της εκμετάλλευσης του αλβανικού λιμένα του Δυρραχίου στην τουρκική εταιρία Kurum. Η αποκωδικοποίηση της συμφωνίας θα μπορούσε να αποκαλύψει και διαστάσεις απειλητικές για την ελληνική εθνική ασφάλεια, όπως θα εξηγηθεί στη συνέχεια.
Η υπογραφή της παραχώρησης πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στα Γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Δυρραχίου, παρουσία του υπουργού Μεταφορών της Αλβανίας, του γενικού διευθυντή του Οργανισμού και του ομολόγου του στην τουρκική εταιρία. Με τη συμφωνία οι Τούρκοι δεσμεύονται για τη διενέργεια επενδύσεων και τη γενικότερη ανάπτυξη του στρατηγικής σημασίας λιμένα στην περιοχή.
Επισήμως, ο στίχος είναι η αύξηση του εμπορίου μέσω του λιμένα και της απόδοσης της επένδυσης, δηλαδή η μεγιστοποίηση τα κερδοφορίας. Ωστόσο, επειδή στη ελληνική Ιστορία υπάρχει και το παράδειγμα της Κύπρου, η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει πλέον σοβαρά μέτρα ασφαλείας στα σύνορά της με την Αλβανία…
Τι εννοούμε; Ότι όπως και στην Κύπρο που μεθοδικά οι Τουρκοκύπριοι εξοπλίζονταν σε προσωπικό – οικογενειακό επίπεδο και όταν ήρθε η ώρα ακολούθησαν όλα όσα γνωρίζουμε, έτσι και στη προκειμένη περίπτωση, τα ελληνικά «μάτια» και τα «αυτιά» θα πρέπει να είναι ορθάνοιχτα, με στόχο να διασφαλιστεί ότι ο έλεγχος του λιμένα από τους Τούρκους δεν θα οδηγήσει σε προβλήματα…
Αναφερόμαστε σε «καραβιές» από οπλισμό που θα καταλήξει στην ελληνική επικράτεια και τον εξοπλισμό ορισμένων που ως όραμα έχουν τη «Μεγάλη Αλβανία», δηλαδή την ενοποίηση των κατά τους Αλβανούς αλβανικών περιοχών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή βορειοδυτικά της Πρέβεζας…

Μπορεί σήμερα όλα αυτά να φαντάζουν υπερβολικά, το ίδιο πίστευε όμως και η Αθήνα τη δεκαετίας του 1950 και του 1960 για τις προειδοποιήσεις πολλών για την Κύπρο, για να προσγειωθεί ανώμαλα όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, διαμορφώθηκαν οι κατάλληλες διεθνείς συνθήκες και δόθηκε το πρόσχημα…
Το αποτέλεσμα είναι ο εδαφικός ακρωτηριασμός του Ελληνισμού και η παράδοση ενός εκλεκτού τμήματος στον βάρβαρο ΑΤΤΙΛΑ και τους τελούντες σε… ημιάγρια κατάσταση εποίκους της Ανατολίας και κάθε λογής τροφίμους των τουρκικών φυλακών, με υπέρτατο στόχο τη δημογραφική αλλοίωση της νήσου, αλλά και τον έλεγχο των δυστυχών Τουρκοκυπρίων…
Δεν χρειάζεται ούτε πανικός, ούτε «κραυγές» και τη συνήθη σπέκουλα, περί της τεράστιας απειλής που αντιμετωπίζει η χώρα. Ψυχραιμία, σοβαρότητα, μακρόπνοος σχεδιασμός και δράση χρειάζεται, ώστε να αποτραπούν στην πράξη τα όποια σχέδια εκτροπής μπορεί να μεθοδεύονται παρασκηνιακά με στόχο τη συντονισμένη αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και η δημιουργία καταστάσεων που ακόμα κι αν δεν καταλήξουν σε εδαφικό ακρωτηριασμό, θα αποτελέσουν σημαντικό πρόβλημα για την ελληνική διπλωματία και «πονοκέφαλο» για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας…

» Διαβάστε περισσότερα...

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ Μ.ΟΜΠΑΜΑ Ιδρύεται οικονομικό ΝΑΤΟ - Ο ρόλος της Ελλάδας, οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι


Την δημιουργία  ένος οικονομικού ΝΑΤΟ μιας τεράστιας ευρωατλαντικής οικονομικής συμμαχίας με το όνομα TAFTA εξήγγειλε χτες και επίσημα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα. Η εξαγγελία έγινε στον αντίποδα της Ευρασιατικής ένωσης που υπογράφεται την 1η Μαϊου και συνιστά την αντίστοιχη ανασύσταση ενός οικονομικού "Συμφώνου της Βαρσοβίας".
Ο Ομπάμα εξέφρασε δημοσίως τη βούληση της Ουάσιγκτον για μία συμφωνία που θα οδηγήσει στη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου.
«Σήμερα ανακοινώνω ότι θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για μία ευρεία διατλαντική εμπορική και επενδυτική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, επειδή το εμπόριο που είναι ελεύθερο και δίκαιο στον Ατλαντικό στηρίζει εκατομμύρια καλά αμειβόμενες αμερικανικές θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του State of the Union.
Πληροφορίες είχαν από καιρό διαρρεύσει από την Ουάσιγκτον που περιέγραφαν μια κολοσσιαία ενιαία διατλαντική αγορά εμπνεύσεως Α.Μέρκελ, όπου το μόνο εμπόδιο που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι ο απομονωτισμός ορισμένων ισχυρών οικονομικών κύκλων των ΗΠΑ.
Στην μέση αυτών των δύο γιγαντιαίων σχηματισμών (μην ξεχνάμε ότι με την Ευρασιατική Ένωση άμεσα συνδεδεμένη θα είναι και η λέσχη των BRICS) θα βρίσκεται η Ελλάδα! Η οποία μπορεί ως οικονομικό μέγεθος να μην μπορεί να συγκριθεί με το εύρος των ανωτέρω σχηματισμών αλλά γεωστρατηγικά, είναι το σημείο τριβής μεταξύ της ευρασιατικής και της ευρωατλαντικής "πλάκας".
Εν όψει της δημιουργίας του οικονομικού ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ δείχνουν αποφασισμένες να "σκρινάρουν" τη ρωσική παρουσία στην περιφέρεια της ΕΕ, στην Ελλάδα.
Πολιτικοί αναλυτές ερμηνεύουν κατά αυτόν τον τρόπο την πρωτοφανή ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στειτ Ντιπάρτμεντ, για την ανάγκη απόρριψης της ρωσικής προσφοράς για τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.
Το ζήτημα είναι ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ως αυτονόητη την παρουσία της Τουρκίας μέσα σε αυτό το οικονομικό ΝΑΤΟ βάζοντάς την από την πίσω πόρτα της ΕΕ και ξεπερνώντας τις αντιδράσεις των χωρών της Ιταλίας, Γερμανίας, και Αυστρίας.
Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι δύο πλευρές του Ατλαντικού, αντιμέτωπες με την οικονομική στασιμότητα και τον έντονο ανταγωνισμό από την Κίνα, αναζητούν λύσεις. Η ζώνη ελεύθερου εμπορίου είναι μία πρόταση που συζητείται εδώ και κάποιους μήνες. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι ηγέτες της ΕΕ έδωσαν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, εντάσσοντας το θέμα σε μία ευρύτερη ατζέντα όπου περιλαμβάνονται εμπορικές συζητήσεις με την Κίνα και την Ιαπωνία.
Υπέρ της πρότασης για αμερικανοευρωπαϊκή ζώνη ελεύθερου εμπορίου συνηγορούν και όλα τα στοιχεία για τις διεθνείς συναλλαγές.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν ήδη τη μεγαλύτερη, από πλευράς όγκου, εμπορική σχέση στην υφήλιο και πλήρης συμφωνία θα ένωνε την αμερικανική οικονομία με άλλες τέσσερις μεγάλες οικονομίες του κόσμου - τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ιταλία.
Το διμερές εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης ξεπερνά τα 600 δισ. δολάρια ετησίως, ενώ το εμπόριο των υπηρεσιών ανέρχεται στο 1,2 δισ. δολ. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει περίπου 1,9 τρισ. δολ. στην ΕΕ, ποσό πολλαπλάσιο από τις αντίστοιχες επενδύσεις στην Κίνα.
Αντιστοίχως, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει περίπου 1,6 τρισ. δολ. στις ΗΠΑ.
H επίτευξη διμερούς εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα εγχειρήματα που έχουν αναληφθεί ποτέ, καθώς αφορά περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου οικονομικού προϊόντος και σχεδόν το ένα τρίτο της ροής των διεθνών εμπορικών συναλλαγών.
Με δεδομένο, πάντως, ότι οι δασμοί μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ βρίσκονται ήδη σε χαμηλά επίπεδα, οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν σε άλλα ακανθώδη ζητήματα. Ενα εξ αυτών είναι τα αγροτικά προϊόντα και ειδικότερα τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, που διακινούνται ελεύθερα στις ΗΠΑ, αλλά όχι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα θέσουν τη νέα βάση, όχι μόνον για το μελλοντικό διμερές εμπόριο μεταξύ μας και τις επενδύσεις - συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιστικών θεμάτων - αλλά και για τη διαμόρφωση παγκόσμιων εμπορικών κανόνων», τόνισε χθες ο κ. Μπαρόζο.
Οι δηλώσεις Μπαρόζο έγιναν μετά τη δημοσίευση κοινής αναφοράς ΕΕ και ΗΠΑ που σηματοδοτεί και την επίσημη εισήγηση έναρξης των διαπραγματεύσεων. Στην εν λόγω αναφορά συμπεριλαμβάνεται και η πρώτη εκτίμηση για το κέρδος που θα αποκομίσουν οι δύο πλευρές από μια ενδεχόμενη συμφωνία. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι η οικονομία της ΕΕ θα έχει κέρδος πρόσθετης ανάπτυξης κατά 0,5% έως το 2027 και των ΗΠΑ κατά 0,4%, ενώ τα κέρδη σε ετήσια πρόσθετα έσοδα υπολογίζονται στα 86 δισ. ευρώ και τα 65 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Ο επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ κ. Κάρελ ντε Γκαχτ πάντως προειδοποίησε ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες, κυρίως σε ό,τι αφορά την εναρμόνιση των προδιαγραφών πολλών προϊόντων καθώς και τις ρυθμίσεις που θα διέπουν την αγορά υπηρεσιών. Ο ίδιος, δε, εκτίμησε ότι δεν πρέπει να αναμένεται ολοκλήρωση των διμερών διαπραγματεύσεων πριν περάσουν δύο χρόνια.
Κατά τους αναλυτές, ένα από τα κομβικά και πιο δύσκολα σημεία των διαπραγματεύσεων ΕΕ και ΗΠΑ θα είναι εκείνες που αφορούν στον τομέα των αγροτικών προϊόντων. Η προηγούμενη απόπειρα για διμερή εμπορική συμφωνία, το 1998, είχε ναυαγήσει μετά τις πιέσεις της Γαλλίας, η οποία φοβόταν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αναγκαζόταν να κάνει σημαντικές υπαναχωρήσεις στην αγροτική πολιτική.
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ δυσανασχετούν έντονα με τους ευρωπαϊκούς περιορισμούς σε αμερικανικά γεωργικά προϊόντα και κυρίως τα γενετικά τροποποιημένα. Επ' αυτού, δε, ο κ. Μπαρόζο έστειλε ήδη εύγλωττο μήνυμα χθες, λέγοντας ότι η ΕΕ δεν θα αποδεχθεί συμβιβασμούς που άπτονται της υγείας των καταναλωτών.
Το θέμα των μεταλαγμένων είναι πολύ σημαντικό μιας και θα χτυπήσει άμεσα τον πυρήνα της καθημερινότητάς μας, και της υγείας μας. Αρκεί να σκεφτούμε την βρώση γενετικά τροποποιημένου φαγητού, και τις συνέπειες στην πνευματική, νοητική και φυσική μας κατάσταση, και θα θυμηθούμε άμεσα την ρήση του Πατροκοσμά "Τα πιάτα σας θα είναι γεμάτα, αλλά τα φαγητά δεν θα τρώγονται".
Τώρα ακούγεται ως δευτερεύον αλλά δεν είναι. Είναι πρωτεύον και θα μας αφορά όλους και τα παιδιά μας.  
Φυσικά η Αμερικανοευρωπαϊκή ένωση είναι η προσπάθεια δημιουργίας αντίβαρου στην Ευρασιατική ένωση που θα ξεκινήσει επίσημα τον Mαϊο, και συγκεκριμένα την Πρωτομαγιά.
Η 1η Μαΐου 2013 ανακοινώθηκε επίσημα από τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin ως η ημερομηνία της υπογραφής της τελικής συμφωνίας για τη δημιουργία της Ευρασιατικής Ένωσης.
Η δημιουργία του νέου αυτού συνασπισμού που παραπέμπει στην ανασύσταση της πάλαι ποτέ κραταιάς Σοβιετικής Ένωσης, χωρίς όμως να εμπεριέχει τα απολυταρχικά εκείνα δεδομένα στην εσωτερική διακυβέρνησή της τα οποία ουσιαστικά την οδήγησαν και στην κατάρρευσή της.
Την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση την οποία σε πρώτη φάση θα απαρτίζουν η Ρωσία, το Καζακστάν και η Λευκορωσία ενώ έχουν εκδηλώσει το έντονο ενδιαφέρον τους να πλαισιώσουν τη νέα Ένωση η Κιρκιζία, το Τατζικιστάν αλλά και η Ουκρανία φέρνοντάς την ουσιαστικά στα όρια της ΕΣΣΔ.
Βρισκόμαστε στην εποχή της δημιουργίας των υπερεθνικών κολοσών, ακριβώς όπως στο 1984 του George Orwell. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα βγει αληθής και στην πρόβλεψή του για παγκόσμια ολοκληρωτικά καθεστώτα.
Σίγουρα ως απόρροια των ανωτέρω η γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας εκτοξεύεται κατακόρυφα στην ελληνική πολιτική ηγεσία εναπόκειται το αν θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος των συμφερόντων της χώρας τις εξελίξεις αυτές ή αν θα συνθλιβούμε από την ευρωατλαντική και την ευρωασιατική "πλάκα".
» Διαβάστε περισσότερα...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΕΛΛΑΣ Η ΓΗ ΤΩΝ ΕΛ

ΕΠΙΣΚΕΨΗΜΟΤΗΤΑ

Προβολες σελιδας

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΛΛΑΣ Η ΓΗ ΤΩΝ ΕΛ

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ YOUTUBE

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ YOUTUBE
ΕΛΛΑΣ Η ΓΗ ΤΩΝ ΕΛ

Αναγνωστες

Εθνικος Υμνος

Εθνικος Υμνος
Ὁ Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν

Ελευθερια η Θανατος

Ελευθερια η Θανατος
“Μητρός τε και Πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η Πατρίς”

ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
5-5-2024

ΕΣΤ’ ΑΝ ΤΗΝ ΑΥΤΗΝ ΟΔΟΝ ΙΗ

Γενικο Επιτελειο Αεροποριας

Γενικο Επιτελειο Αεροποριας
ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ

Γενικό Επιτελείο Ναυτικού

Γενικό Επιτελείο Ναυτικού
ΜΕΓΑ ΤΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΡΑΤΟΣ

Γενικό Επιτελείο Στρατού

Γενικό Επιτελείο Στρατού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΤΟ ΕΥΨΥΧΟΝ

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ

Επιτελείο Εθνικής Άμυνας

Επιτελείο Εθνικής Άμυνας
ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ

Ε.Υ.Π.

Ε.Υ.Π.
ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΥΠΡΟΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ
Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς

translate

Αναζήτηση

nikpet83. Από το Blogger.
Powered By Blogger