Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Ανησυχία στο ΥΠΕΘΑ: ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΣΥΡΙΑ "Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα"

Φόβοι για την ύπαρξη πληγμάτων ακόμα και εντός της ελληνικής επικράτειας από την επικείμενη αμερικανική επίθεση στην Συρία διατυπώθηκαν στην ευρεία σύσκεψη που ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, των συναρμόδιων υπηρεσιών.
"Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα" ειπώθηκε χαρακτηριστικά, χωρίς αυτό το "όλα" να αποκλείει και την απειλή Τουρκία, φυσικά, αφού "ο λύκος στην αναμπουμπούλα, χαίρεται".
Ήδη έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση στην ελληνική πλευρά ότι οι παραβιάσεις των εναέριων συνόρων μας τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί, ενώ πρόσφατη είναι και η υπέρπτηση επάνω από τους Φούρνους.
Εν πάση περιπτώσει από σήμερα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τίθενται σε κατάσταση μερικής επιφυλακής, η οποία θα γίνει πλήρης όσο πλησιάζουμε προς την επίθεση στην Συρία.
Κοινή η εκτίμηση ότι αυτό που θα ξεκινήσει με την αμερικανική επίθεση δεν θα σταματήσει εύκολα και μπορεί να συμπαρασύρει τους πάντες. Η Ελλάδα στην παρούσα κρίση έχει στενή συνεργασία με Ισραήλ και Αίγυπτο, ενώ έχει εγκρίνει την χρήση της Σούδας και της Καλαμάτας.
Το συριακό καθεστώς αντίθετα με άλλες περιπτώσεις, όπως στο Ιράκ και την Λιβύη, δεν έχει εξαπολύσει απειλές κατά των χωρών που θα στηρίξουν την αμερικανική επιδρομή, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.
Άλλωστε οι SCUD-C της Συρίας  μπορούν να μετατρέψουν σε οικόπεδο της βρετανική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου μέσα σε λίγα λεπτά...
Θεωρείται δεδομένη δε η ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας και η αύξηση της ετοιμότητας των Ένοπλων Δυνάμεων σε περίπτωση που ξεκινήσει μία επίθεση σε βάρος της Συρίας και η χώρα μας εμπλακεί με την παραχώρηση των Νατοικών βάσεων και την παροχή διευκολύνσεων προς τους Συμμάχους. Αυτό όμως, όπως τόνισε πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δεν αποτελεί θέμα της σημερινής σύσκεψης.
Το βάρος θα πέσει για άλλη μια φορά στην Πολεμική Αεροπορία. Η 115 ΠΜ με τα F-16 Block 52+ στην Κρήτη, αλλά και οι συστοιχίες των S-300PMU1 (ακόμα περιμένουν την βολή αποδοχής) και Tor M1, δηλαδή η "αφρόκρεμα" των ελληνικών μαχητικών και τα καλύτερα α/α συστήματα που διαθέτει η χώρα, είναι ήδη σε κατάσταση συναγερμού.
Όπως είδη έχουμε αποκαλύψει συζητήθηκε η πιθανότητα ενεργοποίησης του σχεδίου ασφαλούς μεταφοράς Ελλήνων πολιτών από τη Συρία (Σχέδιο «ΚΟΣΜΟΣ»), καθώς και η διαχείριση του κύματος προσφύγων από τη Συρία που ενδεχομένως θα εισέλθει στη Χώρα μας (Σχέδιο «ΙΩΝΗ»).
Στη σύσκεψη μετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχαήλ Κοσμίδης, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Υγείας Αγγελική Πανάγαινα και Παναγιώτης Ευσταθίου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου Αθανάσιος Μπούσιος, ο Γενικός Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Πολύκαρπος Αδαμίδης.
Επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αθανάσιος Τσέλιος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς, ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Δημήτριος Μπαντιάς ΛΣ, ο Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Σωτήριος Γεωργακόπουλος, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αδαμάντιος Σταματάκης και ο Υποδιοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντούλης.
» Διαβάστε περισσότερα...

Mονά-ζυγά χαμένες οι ΗΠΑ στην Συρία - Το αδιέξοδο που έφεραν οι "κόκκινες γραμμές" Ο "ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑΣ" ΕΜΕΙΝΕ ΜΟΝΟΣ...

Οι χειρότερες δυνατές εξελίξεις καταγράφονται σε πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο για τις ΗΠΑ τις τελευταίες ώρες στο θέμα της Συρίας και πλέον δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι "μονά-ζυγά" η υπερδύναμη θα εξέλθει χαμένη από την κρίση.
Οι πάντες, πλην Γαλλίας (ας δούμε το ψήφισμα στην γαλλική εθνοσυνέλευση την Τετάρτη) και Τουρκίας έχουν ταχθεί κατά της επέμβασης στην Συρία. Το κτύπημα που ήρθε από το Λονδίνο, με την απόρριψη από την Βουλή της εμπλοκής στην συριακή επιδρομή αλλά και από Γερμανία, Ιταλία, Καναδά κλπ δεν μπορεί να ισοσκελιστεί με τίποτα.
Αλλά έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση για τις ΗΠΑ δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να εξέλθουν νικήτριες ανεξάρτητα από το τι θα κάνουν τελικά.
Πρακτικά η Ουάσιγκτον έχει αυτοπαγιδευθεί: Αν δεν κτυπήσουν θα καταρρεύσει η αξιοπιστία τους. Και θα δώσουν θάρρος σε άλλες χώρες, όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, με τις οποίες αρέσκονται επίσης να βάζουν "κόκκινες γραμμές".
Αλλά γενικά η φιλοσοφία και η πολιτική των "κόκκινων γραμμών" σίγουρα θα πρέπει να επανεξεταστεί από την στιγμή οι αντιδράσεις μπορεί να έχουν μεγάλο κόστος και μικρό όφελος.
Όταν πέρσι τέτοια εποχή ο Μ.Ομπάμα έθετε "κόκκινες" γραμμές σε ότι αφορά την χρήση χημικών όπλων, ποτέ δεν φανταζόταν ότι τα χημικά θα μπορούσαν να τα ρίξουν και οι αντάρτες.
Και εν πάση περιπτώσει τι θα πει "κόκκινη γραμμή η χρήση χημικών" σε έναν εμφύλιο που μετράει ήδη 100.000 νεκρούς και οι "σύμμαχοι" είναι σε μεγάλο ποσοστό οι ίδιοι οι μαχητές της αλ Κάιντα;
Από την άλλη, αν κτυπήσουν θα υποστούν καίριο πλήγμα σε πολιτικό επίπεδο με μόνη ευνοημένη την Ρωσία.
Η οποία σίγουρα δεν μπορεί να αποτρέψει το κτύπημα, αλλά ακολουθεί την ίδια τακτική που είχε ακολουθήσει και το 2003 στο Ιράκ: Αποστασιοποιείται και εν συνεχεία αποκομεί πολιτικά κέρδη. Ήδη φαίνεται ότι κερδίζει την Αίγυπτο ή σημαντικό μέρος από την επιρροή της στην Αίγυπτο.
Αν κτυπήσουν οι ΗΠΑ ουσιαστικό αποτέλεσμα πολύ δύσκολα θα έχουν. Αντίθετα θα ηρωποιηθεί ο Άσαντ.
Μπορεί να δυσκολέψουν την προσπάθεια των κυβερνητικών, αλλά την πρώτη ώρα μετά την παύση του βομβαρδισμού θα αρχίσει πάλι να ρέει η βοήθεια από Ρωσία, Ιράν, χεζμπολάχ κλπ.
Και αυτή την φορά η Δαμασκός θα έχει και ενεργό σύμμαχο την Αίγυπτο που ούτε για αστείο δεν δέχεται ότι μπορεί να αλλάξει το καθεστώς στην Δαμασκό. Ακόμα και το ίδιο το Ισραήλ, ανεξάρτητα από την ρητορική του, δεν επιθυμεί αλλαγή του καθεστώτος.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο θα κτυπήσουν οι ΕΔ των ΗΠΑ 500-1000 στόχους μέσα στην Συρία. Ε, και; Μια χώρα σαν την Αίγυπτο μπορεί να απορροφήσει τέτοια κτυπήματα.
Στην Λιβύη που οι ένοπλες δυνάμεις της ήταν κλάσμα των συριακών, ολόκληρο το ΝΑΤΟ κτυπούσε επί έξι μήνες για να νικηθεί ο Μ.Καντάφι. Εδώ με δύο ή τρεις ημέρες ή μία εβδομάδα βομβαρδισμών περιμένουν στα σοβαρά ότι θα .έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα;
Οι ΗΠΑ δεν έχουν το σημαντικότερο σε έναν πόλεμο: Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...
» Διαβάστε περισσότερα...

Ενισχύουν την ασφάλεια των θαλασσίων συνόρων - Ετοιμάζονται για σχέδιο "Κόσμος" ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ - ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ

Στην ενίσχυση των θαλασσίων συνόρων για την αποτροπή κύματος μεταναστών προς την Ελλάδα, στο συντονισμό για τον έλεγχο του FIR Αθηνών και στην ενεργοποίηση του σχεδίου «Κόσμος» όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο, αποσκοπεί η σημερινή ευρεία σύσκεψη που γίνεται στο Πεντάγωνο και αφορά στις εξελίξεις της Συρίας.
Θεωρείται δεδομένη δε η ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας και η αύξηση της ετοιμότητας των Ένοπλων Δυνάμεων σε περίπτωση που ξεκινήσει μία επίθεση σε βάρος της Συρίας και η χώρα μας εμπλακεί με την παραχώρηση των Νατοικών βάσεων και την παροχή διευκολύνσεων προς τους Συμμάχους. Αυτό όμως, όπως τόνισε πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δεν αποτελεί θέμα της σημερινής σύσκεψης.
Η σύσκεψη πραγματοποιείται υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο και συμμετέχουν οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Ναυτιλίας, οι αρχηγοί των Επιτελείων των τριών κλάδων (ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ), της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος και ο Διοικητής της ΕΥΠ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η ασφάλεια των θαλασσίων συνόρων είναι το βασικό θέμα, στο οποίο εμπλέκονται όλοι οι συμμετέχοντες της σύσκεψης. Μια ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση σε βάρος της Συρίας εκτιμάται πώς θα προκαλέσει κύματα μεταναστών, τα οποία θα «χτυπήσουν» και την Ελλάδα. Επρόκειτο λοιπόν να αυξηθούν οι περιπολίες, κυρίως εκ μέρους του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού όπου απαιτηθεί. Στην επιτήρηση θα εμπλακεί και η Πολεμική Αεροπορία με πτήσεις αεροσκαφών.
Ήδη, έχουν δημιουργηθεί χώροι για μετανάστες σε Κρήτη και Ρόδο. Υπάρχουν όμως φόβοι μήπως μεταξύ των μεταναστών ταξιδέψουν στην Ελλάδα και κάποιοι Σύριοι οι οποίοι ενδεχομένως θελήσουν να προκαλέσουν αντίποινα στην Ελλάδα, λόγω πιθανής εμπλοκής της με διευκολύνσεις στους Συμμάχους. Εκεί μπαίνει η Ελληνική Αστυνομία και η ΕΥΠ.
Από τα παρατηρητήρια του Ναυτικού και του Στρατού και από τις μονάδες που βρίσκονται ανεπτυγμένες και πρόκειται να αναπτυχθούν στο Αιγαίο θα γίνεται και έλεγχος στη θάλασσα, ιδίως τις επόμενες ημέρες και όσο πλησιάζει ένα χτύπημα στη Συρία, αφού από το Αιγαίο θα περάσουν πολλά πλοία με κατεύθυνση την Ανατολική Μεσόγειο.
Ένα ακόμη σοβαρό θέμα της σύσκεψης είναι η ενεργοποίηση του σχεδίου «Κόσμος» που αφορά στην εκκένωση της Συρίας από τους Έλληνες που ζουν στη χώρα. Ο αριθμός τους υπολογίζεται περί τους 2.700, αλλά κανείς δεν γνωρίζει πόσοι και αν θελήσουν να φύγουν από τη Συρία.
Πρόκειται για μία αποστολή ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη εφόσον απαιτηθεί, καθώς δεν μπορούν οι αρχές να γνωρίζουν που μπορούν να συγκεντρωθούν όσοι θέλουν να επαναπατρισθούν και πόσο ασφαλείς είναι η μεταφορά τους με πλοία ή με αεροσκάφη. Το σενάριο της Λιβύης, η αποχώρηση δηλαδή με εμπορικά πλοία, είναι στα σχέδια. Εκτιμάται όμως πως θα πρέπει να συνοδεύονται και από πολεμικά πλοία.
Οι της σύσκεψης θα εξετάσουν ενδεχόμενα που μπορούν να επηρεάσει την Ελλάδα από μία επίθεση σε βάρος της Συρίας. Ποτέ όμως και κανείς δεν γνωρίζει πώς μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα, ιδίως όταν η κυβέρνηση φαίνεται να συντάσσεται με τους Συμμάχους κατά μίας χώρας που δεν έχει να χάσει τίποτα…
» Διαβάστε περισσότερα...

Πολιτική ήττα για Ν.Κάμερον & Μ.Ομπάμα η απόρριψη άμεσης επίθεσης απο Βρετανία ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ "ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΑ" ΓΙΑ ΣΥΡΙΑ

Σοβαρό πλήγμα υπέστη η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα της Συρίας μετά το «χαστούκι» του Βρετανικού Κοινοβουλίου στον Ντέιβιντ Κάμερον και τα ήξεις αφίξεις για την έναρξη των επιχειρήσεων κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσσαντ από την Ουάσιγκτον. Η διπλωματική πίεση Ρωσίας, Κίνας και Ιράν έχουν στριμώξει άσχημα τον άξονα των Συμμάχων που είχαν σχεδόν αποφασίσει να επιτεθούν, αλλά τώρα το σκέφτονται σοβαρά.
Όπως όλα δείχνουν, το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το ποιος έκανε χρήση χημικών στα περίχωρα της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου θα κρίνουν και τις τελικές αποφάσεις για μία επίθεση ή όχι στη Συρία. Δεν αποκλείεται, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ να είναι αυτοί που θα δώσουν νέο ηχηρό «χαστούκι» στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, εκφράζοντας επιφυλάξεις για το αν ο Άσσαντ είναι αυτός που έριξε τα χημικά. Η Κάρλα ντε Πόντε άφησε να εννοηθεί πώς οι αντάρτες ευθύνονται για τη χρήση των χημικών.
Οι Βρετανοί μάλιστα από εκεί που εμφανίζονταν βέβαιοι πώς το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσσαντ είναι αυτό που έκανε τη χρήση των χημικών έσπευσαν να μετατρέψουν τη βεβαιότητα αυτή στον όρο «πολύ πιθανό» (highly likely) για να αποφύγουν τη διεθνή κατακραυγή θυμούμενοι το φιάσκο στο Ιράκ και τις κατηγορίες σε βάρος του Σαντάμ Χουσείν για τα όπλα μαζικής καταστροφής.
Η προσέγγιση αυτή που συνιστά «οπισθοχώρηση» των Βρετανών δεν γλύτωσε τον Κάμερον από τη συντριβή που υπέστη στο Κοινοβούλιο, όπου με ψήφος 285 κατά έναντι 272 υπέρ απορρίφθηκε το σχέδιο επίθεσης στη Συρία. Αποφασίσθηκε να δοθεί χρόνος στον ΟΗΕ να ολοκληρώσει το πόρισμα τους και συσκέπτονται ξανά αμέσως μετά.
«Ήλπιζα ότι θα κερδίσουμε αλλά καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες σχετικά με την ανάμειξή μας στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ και πρόσθεσε πώς οι ΗΠΑ, «ένας από τους βασικούς συμμάχους της χώρας, θα απογοητευτεί με την ανακοίνωση ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν θα εμπλακεί στην υπόθεση».
Εξέφρασε όμως και την άποψη ότι «δεν νομίζω πως η αποχή της Βρετανίας θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει οποιαδήποτε δράση».
Η απόφαση του Βρετανικού Κοινοβουλίου προκάλεσε συντριβή στις ΗΠΑ, αφού ο βασικότερος σύμμαχος τους εμφανίσθηκε να κάνει πίσω.
«Είμαστε ενήμεροι για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του βρετανικού Κοινοβουλίου. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση της Βρετανίας – μία χώρα που αποτελεί έναν από τους στενότερους φίλους και συμμάχους μας», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κέιτλιν Χέιντεν.
«Η απόφαση του προέδρου Ομπάμα θα παρθεί βάσει του τι είναι καλύτερο για τις ΗΠΑ. Πιστεύει ότι χώρες που παραβιάζουν τα διεθνή πρότυπα σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων πρέπει να λογοδοτούν», κατέληξε.
Είναι προφανές πώς τα σκάγια από τα… πυρά που δέχθηκε ο Κάμερον πήραν και τον Ομπάμα, αφού θεωρούσε δεδομένη τη στήριξη από τη Βρετανία σε ένα στρατιωτικό πλήγμα σε βάρος της Συρίας.
Εκτός του ότι οι ΗΠΑ έχουν υποστεί μία διπλωματική και πολιτική ήττα από τις εξελίξεις του τελευταίου 24ωρού, βαθαίνει ακόμη περισσότερο το αδιέξοδο για την Ουάσιγκτον, αφού όχι μόνο υπάρχουν και εκ των έσω αντιδράσεις για τη νομική βάση ενός στρατιωτικού πλήγματος στη Συρία, αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος να υποστεί σοβαρό στρατηγικό πλήγμα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Μετά τη Συρία, οι ΗΠΑ βλέπουν ως στόχο το Ιράν. Αν δεν τα καταφέρουν να ελέγξουν ή να ανατρέψουν το καθεστώς του Άσσαντ τότε θα πρόκειται για όλεθρο… δεδομένου του κλίματος που έχουν δημιουργήσει.
» Διαβάστε περισσότερα...

Οι μονομάχοι της επερχόμενης σύγκρουσης και τα cruise-killer της Συρίας ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ PANTSIR & BUK (ΒΙΝΤΕΟ)

Eκατοντάδες τα αντιαεροπορικά συστήματα της Συρίας, αλλά μόνο τρία είναι τα επίφοβα για τις δυτικές αεροπορικές δυνάμεις από την στιγμή που αποφασίσουν να πλησιάσουν τους στόχους τους σε ακτινα μικρότερη των 40 χλμ, κάτι που είναι μάλλον απίθανο.
Εν πάση περιπτώσει για πρώτη φορά οι δυτικοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με δύο από τα συστήματα που αποτελούν την "αφρόκρεμα" των μέσης και μικρής ακτίνας αντιαεροπορικών συστημάτων της ρωσικής τεχνολογίας
Αυτά είναι οι 20 αυτοκινούμενοι εκτοξευτές του συστήματος 9K37 Buk Μ1 (κατά ΝΑΤΟ SA-11 Gadfly), οι 50 αυτοκινούμενοι εκτοξευτές του συστήματος 96K6 Pantsir-S1 (κατά ΝΑΤΟ SA-22 Greyhound) και περίπου 20 από την εξελιγμένη έκδοση του Buk την Μ2 (9K317 Buk-M2, κατά ΝΑΤΟ SA-17 Grizzly).
Πάντως, ειδικά το Pantsir έχει μεγάλες δυνατότητες κατά βλημάτων cuise και θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα η μονομαχία με τα αμερικανικά Tomahawk.
Τα ανωτέρω συστήματα ουδέποτε αντιμετωπίστηκαν από αμερικανικά αεροσκάφη μέχρι στιγμής, ουτε στο Ιράκ, Ούτε στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ούτε στην Λιβύη.
Να πούμε ότι το Buk-M1 είναι ενταγμένο στις δυνάμεις της κυπριακής Εθνοφρουράς, έστω και αν δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα η απόκτησή του.
Και τα τρία, ειδικά το Pantsir και η έκδοση M2 του Buk, θεωρούνται "αδιαπέραστα" από μαχητικά αεροσκάφη που θα βρεθούν εντός της ακτίνας δράσης τους, ενώ το Pantsir όπως και το Tor-M2 που όμως δεν πρόλαβε να προμηθευτεί η Συρία θεωρούνται cruise-killer συστήματα.
Σε ότι αφορά τα S-300PMU2, πιθανότατα δεν είναι έτοιμα ακόμα, αλλά αυτό θα το ξέρουμε σε λίγα 24ωρα με σιγουριά.
Τα λοιπά στρατηγικά συστήματα της συριακής αεράμυνας είναι συγκεντρωμένα σε έξι περιοχές: περιμετρικά των πόλεων Χομς, Χαλέπι και φυσικά της πρωτεύουσας Δαμασκού, της αεροπορικής βάσης Tiyas (στη συριακή ενδοχώρα αλλά πλησίον της μεσογειακής ακτής), της παραλιακής ζώνης προς τη Μεσόγειο και την περιοχή των υψωμάτων του Γκολάν.
Προφανώς, η ανάπτυξη των μέσων της συριακής αεράμυνας ακολουθεί τις βασικές αρχές προστασίας των κύριων κέντρων βαρύτητας (κατά την εκτίμηση του συριακού καθεστώτος) και κάλυψης των πιθανών κύριων αξόνων αεροπορικής διείσδυσης και προσβολής του κύριου εχθρού, της Αεροπορίας του Ισραήλ. Δηλαδή είναι ερώτημα κατά πόσον είναι προσανατολισμένα και καλύπτουν επαρκώς την δυτική πλευρά της Συρίας.
Σε ότι αφορά το δίκτυο έγκαιρης προειδοποίησης υπάρχουν 22 καταγεγραμμένες θέσεις όπου είναι αναπτυγμένα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης στο σύνολο τους σοβιετικής (ρωσικής) προέλευσης όπως τα P-35/37 Bar Lock, P-12/18 Spoon Rest, PRV-16 Thin Skin (μέτρησης υψομέτρου), 5N87/P-80 Back Net και and 5N84/P-14 Tall King. Σε μία από αυτές τις θέσεις έχει καταγραφεί και η λειτουργία ενός ραντάρ 36D6 Tin Shield.
Τα λοιπά μεγάλου βεληνεκούς α/α συστήματα των Σύρων έχουν δώσει εξετάσεις απέναντι στα αμερικανικά, βρετανικά, ισραηλινά κλπ μαχητικά σε διάφορoυς πολέμους και έχουν ηττηθεί:  S-75 Dvina (κατά ΝΑΤΟ SA-2 Guideline)S-125 Pechora (κατά ΝΑΤΟ SA-3 Goa)2K12 Kub (κατά ΝΑΤΟ SA-6 Gainful)S-200 Angara (κατά ΝΑΤΟ SA-5 Gammon),  9K32 Strela-2/2M (SA-7A Grail/SA-7B Grail), 9K33 Osa (κατά ΝΑΤΟ SA-8 Gecko)9K31 Strela-1 (κατά ΝΑΤΟ SA-9) κλπ ουδέποτε κατάφεραν να αποτρέψουν την ισοπέδωση του Ιράκ, της Γιουγκοσλαβίας, της Λιβύης κλπ.



» Διαβάστε περισσότερα...

Στέλνουν και 5ο αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke στην Συρία ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΙ ΗΠΑ (βίντεο)

Και πέμπτο αντιτορπιλικό κατευθυνομένων βλημάτων cruise κλάσης Arleigh Burke αναπτύσσουν οι ΗΠΑ στη Μεσόγειο αυξάνοντας περισσότερο τη ναυτική τους παρουσία στη Ν.Α. Μεσόγειο εν όψει της επικείμενης επίθεσης στη Συρία.
Πρόκειται για  το USS Stout (DDG-55) κλάσης  Arleigh Burke. Το σκάφος εισήλθε σήμερα στη Μεσόγειο από τα στενά του Γιβραλτάρ ώστε να αντικαταστήσει το USS Mahan. Όπως όμως ανέφερε αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου το USS Mahan ενδέχεται να μην αποχωρήσει όπως προβλεπόταν  αρχικά αλλά να παραμείνει στην περιοχή ενισχύοντας περαιτέρω την αμερικανική ναυτική δύναμη η οποία αποτελείται ακόμη από τα πλοία USS Ramage, USS Barry και  USS Gravely.
Τόσο το Scout όσο και τα υπόλοιπα σκάφη της κλάσης που ήδη πλέουν στην Ν.Α. Μεσόγειο είναι φορείς των βλημάτων BGM-109 Tomahawk από κάθετο εκτοξευτή Mk 41 και είναι τα βλήματα αυτά  με τα οποία οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να κτυπήσουν στόχους στη Συρία, εάν τελικά ο Αμερικανός πρόεδρος εγκρίνει την επίθεση.
Οι Αμερικανοί ανησυχούν ότι η δύναμή των 4 Α/Τ είναι μικρή και ανεξάρτητα από την ύπαρξη υποβρυχίων θέλου επιπλέον ενίσχυση.
Το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης εξακολουθεί να παραμένει άγνωστο με τις νεότερες εκτιμήσεις να μιλούν τώρα για το διάστημα μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας όταν και το ΣΑ του ΟΗΕ θα έχει στη διάθεσή του το πόρισμα της επιτροπή που βρίσκεται στη Συρία και η οποία πρόκειται να αναχωρήσει από εκεί  μεθαύριο Σάββατο.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία θέλουν ουσιαστικά να πραγματοποιήσουν ένα «συμβολικό» όπως αναφέρουν τώρα κτύπημα εναντίον της στρατιωτικής υποδομής  καθεστώτος του Bashar Al Assad έτσι ώστε αφενός να προλάβουν την κάθοδο των ρωσικών σκαφών από το βόρειο Ατλαντικό τα οποία πλέουν προς τη Μεσόγειο με επικεφαλής το σκάφος Moskva και αφετέρου ο Obama θέλει να ταξιδέψει στην Αγία Πετρούπολη για τη σύνοδο των G20 -η οποία πραγματοποιείται μεταξύ 5 και 6 Σεπτεμβρίου- έχοντας τελειώσει τη σύντομη συριακή περιπέτεια με ένα «τυπικό» στρατιωτικό κτύπημα.
Το USS Scout αναμένεται αύριο το απόγευμα να ενωθεί με τα υπόλοιπα  αμερικανικά σκάφη τα οποία πλέουν σε απόσταση ασφαλείας από τις ακτές της Συρίας. Όπως εκτιμάται ένας από τους λόγους της καθυστέρησης της αμερικανικής επίθεσης είναι και οι λίγες δυνάμεις που έχουν στην περιοχή και οι οποίες βρίσκονται προς το παρόν στη φάση της ενίσχυσης.

» Διαβάστε περισσότερα...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΕΛΛΑΣ Η ΓΗ ΤΩΝ ΕΛ

ΕΠΙΣΚΕΨΗΜΟΤΗΤΑ

Προβολες σελιδας

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΛΛΑΣ Η ΓΗ ΤΩΝ ΕΛ

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ YOUTUBE

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ YOUTUBE
ΕΛΛΑΣ Η ΓΗ ΤΩΝ ΕΛ

Αναγνωστες

Εθνικος Υμνος

Εθνικος Υμνος
Ὁ Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν

Ελευθερια η Θανατος

Ελευθερια η Θανατος
“Μητρός τε και Πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η Πατρίς”

ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
5-5-2024

ΕΣΤ’ ΑΝ ΤΗΝ ΑΥΤΗΝ ΟΔΟΝ ΙΗ

Γενικο Επιτελειο Αεροποριας

Γενικο Επιτελειο Αεροποριας
ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ

Γενικό Επιτελείο Ναυτικού

Γενικό Επιτελείο Ναυτικού
ΜΕΓΑ ΤΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΡΑΤΟΣ

Γενικό Επιτελείο Στρατού

Γενικό Επιτελείο Στρατού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΤΟ ΕΥΨΥΧΟΝ

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ

Επιτελείο Εθνικής Άμυνας

Επιτελείο Εθνικής Άμυνας
ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ

Ε.Υ.Π.

Ε.Υ.Π.
ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΥΠΡΟΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ
Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς

translate

Αναζήτηση

nikpet83. Από το Blogger.
Powered By Blogger