Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Στη Σούδα κατέπλευσε το ρωσικό Α/Τ Severomorsk




Στο ναύσταθμο της  Σούδας κατέπλευσε σήμερα το αντιτορπιλικό Severomorsk («Североморск») κλάσης «Udaloy I» το οποίο υπηρετεί στο ρωσικό Βόρειο Στόλο. Θα παραμείνει μέχρι τις 17 Ιανουαρίου. Κατά την διάρκεια της παραμονής του θα υπάρξει συνεκπαίδευση στο ΚΕΝΑΠ (Κέντρο εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής) με ελληνικές ειδικές δυνάμεις στις διαδικασίες ναυτικής αποτροπής. 
Ως τελικός προορισμός του πλοίο δίνεται ο κόλπος του  Άντεν, αλλά απ'ότι φαίνεται θα ενταχθεί στην ρωσική δύναμη που περιπολεί στη Α.Μεσόγειο στις ακτές της Συρίας
Πρόκειται για αντιτορπιλικό ανθυποβρυχιακού πολέμου ένα από τα 8 της κλάσης, τα οποία ναυπηγήθηκαν από το σοβιετικό Ναυτικό την περίοδο 1980-1991 και σήμερα βρίσκονται σε υπηρεσία. Παρά το γεγονός ότι έχει σχεδιαστεί κατά βάση για ανρυποβρυχιακό αγώνα, εν τούτοις
Σχεδιάστηκε για να αποτελέσει το συμπλήρωμα της κλάσης αντιτορπιλικών Sovremenny τα οποία διαθέτουν εξοπλισμό κατάλληλο για αεράμυνα περιοχής και προσβολή στόχων επιφανείας.
Τα αντιτορπιλικά κλάσης Udaloy θεωρούνται από το ΝΑΤΟ σκάφη αντίστοιχα με τα αμερικανικά αντιτορπιλικά Spruance αλλά με έμφαση σε επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου ASW κατάλληλα για εξουδετέρωση εχθρικών υποβρυχίων.
Ως αποτέλεσμα διαθέτουν εξειδικευμένο εξοπλισμό για ανίχνευση και προσβολή στόχων υπό την επιφάνεια της θάλασσας με περιορισμένες ικανότητες στην προσβολή στόχων αέρος και επιφανείας. Επίσης υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στα συστήματα ραντάρ που χρησιμοποιεί κάθε ένα από τα πλοία της κλάσης.
Οι σχεδιαστικές καταβολές του αντιτορπιλικού Severomorsk προέρχονται από την περίοδο ψυχρού πολέμου, όπου μαζί με τα υπόλοιπα πλοία της κλάσης του, ήταν σχεδιασμένα για δράση στο πλαίσιο ομάδας μάχης με άλλα πλοία του σοβιετικού στόλου με αποστολή την προσβολή αμερικανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων .
Τα αντιτορπιλικά κλάσης Udaloy II αποτελούν εξελικτική σχεδίαση που αναβάθμισε την αρχική έκδοση ώστε να είναι κατάλληλη για πολλαπλές αποστολές. Διαθέτει ποικιλία οπλικών συστημάτων ανάμεσα τους  τα προηγμένα βλήματα  SS-N-22 και αντιπυραυλικά συστήματα CIWCS. 
» Διαβάστε περισσότερα...

Προστασία κοιτασμάτων, παραδείγματα και όσα μας περιμένουν




Δεν πρόκειται για κάποια μεγάλη «σοφία», είναι η ιστορική εμπειρία αιώνων διεθνών σχέσεων, όπως αυτές διαμορφώνονται στο άναρχο διεθνές περιβάλλουν, υπό την έννοια της «απουσίας αρχής» που να έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει αυτό που θεωρείται ως αποδεκτό και προς τούτο να έχει τη δυνατότητα νομιμοποιημένης άσκησης βίας, όπως γίνεται με την έννομο τάξη στο εσωτερικό των κρατών του διεθνούς συστήματος.Δεν χρειάζεται να είσαι και εξαιρετικά… κατηρτισμένος ώστε να είσαι σε θέση να αντιληφθείς ότι όταν ένα πολύτιμο αγαθό υπόσχεται σημαντικές προσόδους, τότε θα αποτελέσει αντικείμενο «πόθου» από την πλευρά οποιουδήποτε είτε διαθέτει είτε μπορεί να κατασκευάσει κάποιο επιχείρημα με στόχο να παρουσιαστεί νομιμοποιούμενος να διεκδικεί…
Το διεθνές δίκαιο, στον «αισιόδοξο» ορισμό του δεν είναι παρά μια προσπάθεια να ορθωθούν κάποια εμπόδια στην αυθαιρεσία των ισχυρών στο πλαίσιο του επικρατούντος «νόμου της ζούγκλας», αφού και από μόνο του το γεγονός ότι αισθάνονται την ανάγκη να εμφανιστούν, να προσποιηθούν έστω, ότι οι πράξεις τους συμμορφώνονται προς τις προβλέψεις του, είναι σημαντικό. Στην πιο «κυνική» θεώρησή του δεν είναι παρά το εθνικό συμφέρον επενδυμένο… με Στρατό, Ναυτικό και Αεροπορία, όπως έχουμε ακούσει να αναφέρει ο καθηγητής Γιάννης Μάζης.
Τούτων λεχθέντων, μοιάζει αστείο το να υποστηρίζεται ειδικά στην Ελλάδα ότι τα έσοδα θα κατευθυνθούν από την πρώτη στιγμή σε ταμείο που θα στηρίζει τους ασφαλιστικούς φορείς και τις συντάξεις. Για να μπορέσεις να εκμεταλλευτείς τα κοιτάσματα και να κερδίσεις θα πρέπει πρώτα να τα εξασφαλίσεις, ενώ θα πρέπει και να επενδύσεις για την ανάπτυξή τους. Αυτό είναι το παράδειγμα της Νορβηγίας.
Έρχεται όμως σε αυτό να προστεθεί και η είδηση που μας έρχεται από το Ισραήλ, μια από τις χώρες που έχουν σημαντικό μέρος των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες που διέρρευσαν, οι Ισραηλινοί έχουν αποφασίσει να επενδύσουν ποσοστό μεγαλύτερο του 20% από τα έσοδα στην ενίσχυση του ναυτικού τους, το οποίο θα αναλάβει το μεγάλο βάρος της προστασίας των εξεδρών άντλησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Για τη νοοτροπία που επικρατεί στον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά. Η πλειοψηφία των πολιτικών, μεγαλωμένη μέσα στον λαϊκισμό της Μεταπολίτευσης – έτσι το κατάντησαν οι επαγγελματίες που σταδιοδρόμησαν στην πλάτη του κοσμάκη διαφημίζοντας υπαρκτούς ή ανύπαρκτους αγώνες, οι προθέσεις των περισσοτέρων ήταν ως συνήθως αγνές – έχει εκπαιδευθεί να αρθρώνει λόγο βολικό, να σου λένε αυτό που είναι πιο εύπεπτο, αυτό που θα σου αρέσει να ακούσεις για να πας στη συνέχεια να τους ψηφίσεις…
Τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά. Είτε θα σοβαρευτούν και η χώρα θα κινηθεί ώστε να μειώσει δραστικά τις πιθανότητες επιβολής τετελεσμένων είτε θα συνεχίσει το σημερινό «βιολί» και ο τόπος θα ζήσει νέες περιπέτειες με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα. Δυστυχώς, η κακοποίηση της ιερής έννοιας της Δημοκρατίας τους επιτρέπει, αντί να σέρνονται την επαύριον σε δικαστήρια για να λογοδοτήσουν, να βρίσκουν τις πιο απίθανες δικαιολογίες και να τα ρίχνουν στους συνήθειες εύκολους στόχους, τους γνωστούς «αποδιοπομπαίους τράγους»:
Τους στρατιωτικούς, αν και έχοντάς τους οδηγήσει στην εξαθλίωση οι διακομματικοί φελλοί που φωνασκούσαν όταν άλλοι προειδοποιούσαν ότι έρχεται καταστροφή κεφαλαιοποιώντας την «αντίσταση» και λαϊκίζοντας με δανεικά, είναι πολύ αμφίβολο εάν θα γίνουν πλέον ανεκτοί από την ταλαιπωρημένη μας κοινωνία.
» Διαβάστε περισσότερα...

Τι μυστήρια κρύβει η λίμνη Βοστόκ;


    Ρώσοι ερευνητές έλαβαν τα πρώτα δείγματα πάγου από τα νερά της αρχαίας λίμνης Βοστόκ, η οποία βρίσκεται στην Ανταρκτική σε βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων (από 3700 έως 4200 μέτρα) κάτω από στρώμα πάγου. Οι επιστήμονες πιστεύουν, πως αυτός ο πάγος μπορεί να έχει ιδιαίτερες φυσικές ιδιότητες.
    Τι μυστήρια κρύβει η λίμνη Βοστόκ;Η λίμνη Βοστόκ θεωρείται ως η μεγαλύτερη μεταξύ των εκατοντάδων λιμνών που εντοπίζονται κάτω από τον πάγο της Ανταρκτικής. Η έκτασή της, η οποία ξεπερνά τις 15 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι ελαφρώς μικρότερη από την μεγαλύτερη λίμνη της Ευρώπης Λάντογκα.  
    Για αρκετά εκατομμύρια χρόνια η λίμνη Βοστόκ ήταν απομονωμένη από την γήινη ατμόσφαιρα. Στις 10 Ιανουαρίου τα μέλη της ρωσικής ανταρκτικής αποστολής έλαβαν το πρώτο δείγμα πάγου από την λίμνη.
    Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν ποιες είναι ακριβώς οι ιδιότητες του πάγου από την λίμνη. Στα μέσα Μαΐου στην Αγία Πετρούπολη θα επιστρέψει από την Ανταρκτική το επιστημονικό ερευνητικό σκάφος «Ακαντέμικ Φιόντοροφ» («Ακαδημαϊκός Φιόντοροφ»), στο οποίο βρίσκονται τα δείγματα που έχουν ληφθεί. Αφηγείται ο Βαλέρι Λουκίν, επικεφαλής της ανταρκτικής αποστολής του Ινστιτούτου Αρκτικής και Ανταρκτικής:
    - Τα δείγματα αυτά θα πάνε σε εργαστήρια για μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις. Κανείς στον κόσμο δεν είχε πάρει δείγματα νερού από την λίμνη Βοστόκ. Εμείς λαμβάνουμε αυτά τα δείγματα, όμως σε κατεψυγμένη μορφή. Εάν ανακαλύψουμε σε αυτά κάποιους μικροοργανισμούς, τότε μπορεί να έχουμε κάποια νέα στοιχεία για κάποιους άλλους νόμους της εξέλιξης. Διότι οι συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί βρίσκονται εκεί σε ένα φυσικό περιβάλλον, το οποίο δεν εντοπίζεται πουθενά αλλού στον πλανήτη μας.
    Η ανάλυση του πάγου μπορεί να αποφέρει ασυνήθιστα αποτελέσματα και θα επιτρέψει να ρίξουμε μια ματιά εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πίσω στο παρελθόν της Γης. Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν, ότι η εξέταση των δειγμάτων θα επιτρέψει να γίνουν κάποιοι συσχετισμοί με την ιστορία της εξέλιξης ακόμη και σε άλλους πλανήτες, τονίζει η Ταμάρα Χόντζερ, αναπληρωτής επιστημονικός διευθυντής του Λιμνολογικού Ινστιτούτου της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών με παράρτημα στη Σιβηρία:
    - Η μελέτη παρόμοιων λιμνών ευρισκόμενων κάτω από τον πάγο μπορεί να συγκριθεί με αυτό που υπάρχει στον Άρη. Υποθέτουν, ότι στον Άρη υπάρχουν στρώματα πάγου και σε αυτόν τον πλανήτη έχουν ανακαλύψει κάποια μόρια νερού. Δηλαδή η λίμνη κάτω από το στρώμα πάγου θα βοηθήσει να οικοδομήσουμε υποθέσεις σχετικά με την πορεία της γένεσης της ζωής σε άλλους πλανήτες του Ηλιακού συστήματος.
    Η ανάλυση του νερού μπορεί να βρει την απάντηση σε ένα ακόμη σημαντικό ερώτημα, το οποίο αφορά τους αρχαίους μικροοργανισμούς, που υπήρχαν κάποτε στον πλανήτη μας.
    Η Ανταρκτική παραμένει γεμάτη μυστήρια. Οι Ρώσοι επιστήμονες πλησιάζουν στην αποκάλυψη των μυστικών που κρύβει η μεγαλύτερη λίμνη κάτω από το στρώμα πάγου Βοστόκ. Το κύριο πράγμα σήμερα είναι να μην μολυνθεί το μήκους δυο μέτρων δείγμα από το διαφανή πάγο της λίμνης και να μεταφερθεί στη Ρωσία. Το επόμενο βήμα ανήκει στους επιστήμονες.


    Read more: http://www.newsbomb.gr/prionokordela/diethni/story/270007/ti-mystiria-kryvei-i-limni-vostok#ixzz2HtdLgbsj
    » Διαβάστε περισσότερα...

    Δημοφιλείς αναρτήσεις

    Αρχειοθήκη ιστολογίου

    ΕΛΛΑΣ Η ΓΗ ΤΩΝ ΕΛ

    ΕΠΙΣΚΕΨΗΜΟΤΗΤΑ

    Προβολες σελιδας

    ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

    ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
    ΕΛΛΑΣ Η ΓΗ ΤΩΝ ΕΛ

    ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ YOUTUBE

    ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ YOUTUBE
    ΕΛΛΑΣ Η ΓΗ ΤΩΝ ΕΛ

    Αναγνωστες

    Εθνικος Υμνος

    Εθνικος Υμνος
    Ὁ Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν

    Ελευθερια η Θανατος

    Ελευθερια η Θανατος
    “Μητρός τε και Πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η Πατρίς”

    ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

    ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
    5-5-2024

    ΕΣΤ’ ΑΝ ΤΗΝ ΑΥΤΗΝ ΟΔΟΝ ΙΗ

    Γενικο Επιτελειο Αεροποριας

    Γενικο Επιτελειο Αεροποριας
    ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ

    Γενικό Επιτελείο Ναυτικού

    Γενικό Επιτελείο Ναυτικού
    ΜΕΓΑ ΤΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΡΑΤΟΣ

    Γενικό Επιτελείο Στρατού

    Γενικό Επιτελείο Στρατού
    ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΤΟ ΕΥΨΥΧΟΝ

    Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

    Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
    ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ

    Επιτελείο Εθνικής Άμυνας

    Επιτελείο Εθνικής Άμυνας
    ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ

    Ε.Υ.Π.

    Ε.Υ.Π.
    ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

    ΚΥΠΡΟΣ

    ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ

    ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ
    Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς

    translate

    Αναζήτηση

    nikpet83. Από το Blogger.
    Powered By Blogger