Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Στην "Red Flag" της Εγγύς Ανατολής θα συμμετάσχει η Πολεμική Αεροπορία

Στην Red Flag της Εγγύς Ανατολής θα συμμετάσχει η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ)


Πάνω από 100 μαχητικά αεροσκάφη από διάφορες χώρες θα συμμετάσχουν σε μια άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ, για πρώτη φορά, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Στην άσκηση αναμένεται να λάβει μέρος η Πολεμική Αεροπορία, όπως και η αντίστοιχη της Τουρκίας.
Μαχητικά αεροσκάφη από διάφορες ξένες ένοπλες δυνάμεις είναι να φτάσουν στο Ισραήλ τους επόμενους μήνες για να λάβουν μέρος στην άσκηση που έχει κωδικοποιηθεί ως "Blue Plug," ανέφερε το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι "Channel 2" την Τρίτη. Οι χώρες που θα λάβουν μέρος εξακολουθούν να μην κατανομάζονται επίσημα.
"Δεκάδες αεροπλάνα από διαφορετικές χώρες θα πετάξουν εδώ ... θα είναι μία από τις πιο ποιοτικές ασκήσεις ... στον κόσμο", δήλωσε ένας αξιωματικός του Ισραήλ ο οποίος είναι ένας από τους επόπτες της άσκησης, αναφέρει το upi.com σε χθεσινό του δημοσίευμα.
Τα τελευταία χρόνια μοίρες της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας έχουν λάβει μέρος σε ασκήσεις στην Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Κύπρο και την Ελλάδα.
Το 2011 F-16 της 337 Μοίρας μεταστάθμευσαν στην έρημο της Νεγκέβ για εξάσκηση με τον «Κόκκινο Δράκο» της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης, η οποία περιγράφεται ως η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση που διεξάγεται στο Ισραήλ, μαχητικά αεροσκάφη θα διεξάγουν αερομαχίες, όπως και πτήσεις χαμηλού υψομέτρου σε συνδυασμό με πραγματικά πυρά.
» Διαβάστε περισσότερα...

ΤΟ RFS MOSKVA 121 ΚΑΙ ΤΟ AZOV Στην Συρία επέστρεψε ο ρωσικός Στόλος - Δυτικά της Ισπανίας οι Μοίρες από Βαλτική & Β.Στόλο



Στις ακτές της Συρίας επέστρεψε ο ρωσικός Στόλος: Το καταδρομικό RFS MOSKVA 121 , μαζί με το πλοίο ηλεκτρονικού πολέμου Azov και το τάνκερ ανεφοδιασμού Ivan Bubnov απέπλευσαν πριν μερικές ημέρες από το ρωσικό αγκυροβόλιο (υπάρχει σχετική συφωνία με την Ελλάδα για χρησιμοποίησή του από το ρωσικό Ναυτικό) βόρεια της Αστυπάλαιας και τώρα βρίσκονται έξω από τις συριακές ακτές αναμένοντας τον υπόλοιπο ρωσικό στόλο (με μονάδες από τον Βόρειο Στόλο και τον Στόλο της Βαλτικής καθώς και με από τον Στόλο του Ειρηνικού Ωκεανού).
Aπό τους δύο στόλους τον Βόρειο και της Βαλτικής έρχονται μεταξύ άλλων, η φρεγάτα «Γιαροσλάβ Μούντρι», τα μεγάλα αποβατικά πλοία «Καλίνινγκραντ» και «Αλεξάντρ Σαμπάλιν», το σωστικό ρυμουλκό σκάφος SB-921, το δεξαμενόπλοιο «Λένα» κλπ
Στην περιοχή έχουν αρχίσει να συρρέουν και πάλι πλοία του Ναυτικού των ΗΠΑ, ένα γαλλικό και δύο βρετανικά, δείχνοντας μια εξελισσόμενη κλιμάκωση σε ότι αφορά ην συγκεντρωση ναυτκών δυνάμεων, περίπου ένα μήνα μετά των αποχώρηση των περισσότερων πολεμικών πλοίων.
Τα πλοία από τον Βόρειο Στόλο και τον Στόλο της Βαλτικής βριίσκονταν την Παρασκευή δυτικά της Ισπανίας και προσέγγιζαν το Γιβραλτάρ πλέοντας αρκετά αργά.
Το αντιτορπιλικό RFS SMETLIVY 810 και το αποβατικό Novocherkassk κλάσης Ropucha-Iμέχρι πριν δύο ημέρες εξακολουθούσαν να πλέουν στο Αιγαίο. Με βάση την ταχύτητα των δύο στολίσκων που έρχονται από τον Βορρά, αναμένεται συνένωση των Μοιρών των τεσσάρων Στόλων (Μαύρης Θάλασσας, Βαλτικής, Βόρειου Στόλου και Στόλου Ειρηνικού) μετά τις 20 Ιανουαρίου.
Κάποιοι παρατηρητές ειδικά στην ρωσική πρωτεύουσα ανέμεναν το σημερινό διάγγελμα του προέδρου της Συρίας Μ.Άσσαντ και την αντίδραση των δυτικών για να διακρίνουν την πορεία των εξελίξεων, αλλά απ'ότι φαίνεται από την αντίδραση της ΕΕ οι δυτικοί εμμένουν στην παραίτησή του, οπότε, μάλλον πάμε προς το χειρότερο σενάριο
Σε οποιαδήποτε περίπτωση η προετοιμασία για την εκκένωση των 35.000 Ρώσων από την Συρία και των 150.000 δυτικών από τον Λίβανο, συνεχίζεται και από τις δύο πλευρές, με την Κύπρο να αποτελεί τον πρώτο σταθμό σταδιακής υποδοχής τους.
» Διαβάστε περισσότερα...

ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ "Ούτος εστί ο Υιός του Θεού ο αγαπητός"



Τα Θεοφάνεια: Μεγάλη εορτή του Χριστιανισμού, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο (ή Βαπτιστή). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου, που ξεκινά με τα Χριστούγεννα. Λέγεται, επίσης, Επιφάνεια και Φώτα.
Το όνομα της εορτής προκύπτει από τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας, που σύμφωνα με τις Γραφές συνέβη κατά τη Βάπτιση του Ιησού. Στις Δυτικές Εκκλησίες, τα Θεοφάνεια είναι περισσότερο συνδεδεμένα με την προσέλευση και την προσκύνηση των Τριών Μάγων στη Φάτνη της Γέννησης του Ιησού.

Ιστορικό

Όταν ο Ιησούς έγινε 30 ετών βαπτίστηκε στον Ιορδάνη Ποταμό από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, που ήταν έξι μήνες μεγαλύτερός του και ασκήτευε στην έρημο, κηρύσσοντας το βάπτισμα της μετανοίας. Τη στιγμή της Βάπτισης, κατέβηκε από τον ουρανό το Άγιο Πνεύμα υπό μορφή περιστεράς στον Ιησού και ταυτόχρονα ακούσθηκε φωνή εξ ουρανού που έλεγε: «Ούτος εστί ο Υιός του Θεού ο αγαπητός, δια του οποίου ευδόκησε ο Θεός να σώσει τους αμαρτωλούς». Το γεγονός αυτό έχουν καταγράψει οι τρεις από τους τέσσερις Ευαγγελιστές, ο Μάρκος, ο Ματθαίος και ο Λουκάς. Αυτή δε είναι η πρώτη και μοναδική εμφάνιση στη Γη της Αγίας Τριάδας, σύμφωνα με τις Γραφές.
Το πότε καθιερώθηκε να εορτάζονται τα Θεοφάνεια δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα. Ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς αναφέρει ότι κάποιοι αιρετικοί Γνωστικοί γιόρταζαν από τις αρχές του δεύτερου αιώνα τη Βάπτιση του Ιησού, κατ' άλλους μεν στις 6 Ιανουαρίου, κατ' άλλους στις 10 Ιανουαρίου. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος παραδέχεται και περιγράφει την εορτή ως αρχαία πανήγυρη στην Αντιόχεια τη Μεγάλη και ότι από εκεί την παρέλαβαν οι Γνωστικοί. Κατά τον τέταρτο αιώνα, η εορτή των Θεοφανείων γιορτάζεται πλέον με λαμπρότητα σε όλη την Εκκλησία ως εορτή του φωτισμού της ανθρωπότητας δια του Αγίου Βαπτίσματος, απ' όπου και το όνομα «Τα Φώτα», εορτή «των Φώτων».

Τελετές

Δύο είναι οι κυριότερες τελετές των Θεοφανίων:
  • Ο Μέγας Αγιασμός, που λαμβάνει χώρα εντός των Εκκλησιών.
  • Η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, που ακολουθεί τον Μεγάλο Αγιασμό.
  • Ο Σταυρός καταδύεται σε θαλάσσιο χώρο εντός λιμένων, σε όχθες ποταμών ή λιμνών και στην ανάγκη σε δεξαμενές νερού, όπως στην Αθήνα, κατά μίμηση της Βάπτισης του Θεανθρώπου. Η εκδήλωση αυτή στη χώρα μας έχει και πολιτικό χαρακτήρα, καθώς παρίστανται οι Αρχές της κάθε περιοχής. Στην πρωτεύουσα, η επίσημη κατάδυση ορίστηκε να γίνεται από το 1900 στον Πειραιά έναντι της παλαιάς βασιλικής αποβάθρας ή του παλιού Δημαρχείου, σήμερα μπροστά από τον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Παρόμοιες τελετές γίνονται σε όλους τους νομούς της χώρας.
Ο εκκλησιαστικός ύμνος που κυριαρχεί την ημέρα και βρίσκεται στα χείλη κάθε πιστού είναι το Απολυτίκιο των Θεοφανείων:
“Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε
η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις
του γαρ Γεννήτορος η φωνή προσεμαρτύρει Σοι
αγαπητόν Σε Υιόν ονομάζουσα
και το Πνεύμα εν είδει περιστεράς
εβεβαίου του λόγου το ασφαλές
Ο επιφανής Χριστέ ο Θεός
Και τον κόσμον φωτίσας δόξα Σοι.”

Έθιμα

  • Κάλαντα των Φώτων: Ψάλλονται από τα παιδιά την παραμονή της εορτή σε πολλές παραλλαγές. Οι περισσότερες αρχίζουν με τους στίχους:
    «Σήμερα είν' τα Φώτα και ο φωτισμός / και χαρά μεγάλη και αγιασμός…»
  • Ανέλκυση του Σταυρού (το «πιάσιμο του Σταυρού») από κολυμβητές, τους λεγόμενους Βουτηχτάδες, κατά την τελετή της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού. Νεαρά, κυρίως, άτομα βουτούν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν πρώτα τον Σταυρό και να λάβουν την ευλογία του ιερωμένου, αλλά και να δεχθούν τις τιμές και τις ευχές των συντοπιτών τους. Στον Πειραιά απαγορεύτηκε από τα προπολεμικά χρόνια η ανέλκυση του Σταυρού από βουτηχτές, έπειτα από μια θανάσιμη συμπλοκή μεταξύ τους. Στις μέρες μας, η ανέλκυση γίνεται από τον Επίσκοπο με την κορδέλα που φέρει ο Σταυρός.
  • Αγιασμός των οικιών από τους ιερείς. Στην Ελλάδα ο αγιασμός γίνεται για πρώτη φορά την παραμονή των Θεοφανίων και λέγεται «Μικρός Αγιασμός» ή «Πρωτάγιαση» ή «Φώτιση». Με την Πρωτάγιαση, ο ιερέας γυρίζει όλα τα σπίτια και με το Σταυρό και ένα κλωνί βασιλικό «αγιάζει» ή «φωτίζει» (ραντίζει) τους χώρους των σπιτιών για να φύγει μακριά κάθε κακό. Παλαιότερα, οι λαϊκές δοξασίες συνέδεαν τον φωτισμό των σπιτιών με την εξαφάνιση των καλικάντζαρων, τους οποίους φαντάζονταν να φεύγουν περίτρομοι με την έλευση του ιερέα, κραυγάζοντας: «Φύγετε να φύγουμε κι έφτασε ο τρουλόπαπας με την αγιαστούρα του και με τη βρεχτούρα του!»
Η εορτή των Θεοφανείων περικλείει άλλωστε και πολλές εκδηλώσεις που αποτελούν διαιώνιση αρχαίων ελληνικών εθίμων. Ο Αγιασμός στη χώρα μας έχει και την έννοια του καθαρμού, του εξαγνισμού των ανθρώπων, καθώς και της απαλλαγής του από την επήρεια των δαιμονίων. Η τελευταία αυτή έννοια δεν είναι αυστηρά χριστιανική, αλλά έχει τις ρίζες της στην αρχαία λατρεία.
Η κατάδυση του Σταυρού, κατά τη λαϊκή πίστη, δίνει στο νερό καθαρτικές και εξυγιαντικές ικανότητες. Οι κάτοικοι πολλών περιοχών μετά τη κατάδυση τρέχουν στις παραλίες ή στις όχθες ποταμών και λιμνών για να πλύνουν τα αγροτικά τους εργαλεία, ακόμη και εικονίσματα. Κατά τη λαϊκή δοξασία, ακόμη και τα εικονίσματα με το πέρασμα του χρόνου χάνουν την αρχική δύναμη και αξία τους, που την αποκτούν όμως εκ νέου από το αγιασμένο νερό. Αυτή ακριβώς η διαδικασία δεν αποτελεί παρά επιβίωση της αρχαίας αθηναϊκής γιορτής των «Πλυντηρίων».
» Διαβάστε περισσότερα...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΕΛΛΑΣ Η ΓΗ ΤΩΝ ΕΛ

ΕΠΙΣΚΕΨΗΜΟΤΗΤΑ

Προβολες σελιδας

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΛΛΑΣ Η ΓΗ ΤΩΝ ΕΛ

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ YOUTUBE

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ YOUTUBE
ΕΛΛΑΣ Η ΓΗ ΤΩΝ ΕΛ

Αναγνωστες

Εθνικος Υμνος

Εθνικος Υμνος
Ὁ Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν

Ελευθερια η Θανατος

Ελευθερια η Θανατος
“Μητρός τε και Πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η Πατρίς”

ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
5-5-2024

ΕΣΤ’ ΑΝ ΤΗΝ ΑΥΤΗΝ ΟΔΟΝ ΙΗ

Γενικο Επιτελειο Αεροποριας

Γενικο Επιτελειο Αεροποριας
ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ

Γενικό Επιτελείο Ναυτικού

Γενικό Επιτελείο Ναυτικού
ΜΕΓΑ ΤΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΡΑΤΟΣ

Γενικό Επιτελείο Στρατού

Γενικό Επιτελείο Στρατού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΤΟ ΕΥΨΥΧΟΝ

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ

Επιτελείο Εθνικής Άμυνας

Επιτελείο Εθνικής Άμυνας
ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ

Ε.Υ.Π.

Ε.Υ.Π.
ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΥΠΡΟΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ
Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς

translate

Αναζήτηση

nikpet83. Από το Blogger.
Powered By Blogger