Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Η Ρωσία προετοιμάζεται για δραματικές αλλαγές στον Καύκασο


Ο Νότιος Καύκασος και η Υπερκαυκασία, εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια πολιτική της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ευρασία. Η Ευρώπη, το Ιράν, η Τουρκία και το Ισραήλ, όπως η Ουάσιγκτον στρέφεται όλο και περισσότερο προς την κατεύθυνση της Νοτιοανατολικής Ασίας για την αντιμετώπιση του Πεκίνο, παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον για την Κεντρική Ασία.
Ρωσικά στρατιωτικά οχήματα (2008): Η πάλη για την εξουσία στον ΚαύκασοΗ μάχη για τον Καύκασο «κερδίζει σε έδαφος»: Σε σύντομο χρονικό διάστημα σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι επικοινωνιών, το οποίο έτσι και αλλιώς παραμένει στην ημερήσια διάταξη της υψηλής πολιτικής, αναμένονται αλλαγές που θα επηρεάσουν την παγκόσμια σκακιέρα των ισορροπιών.
» Η Αμερικανική Αυτοκρατορία καταρρέει: Ετοιμαστείτε για την επιβίωση του ισχυρότερου
Το 2010-2011, τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ρωσίας στο Νότιο Καύκασο, οι ειδικοί τα είδαν σε μεγάλο βαθμό μέσα από το πρίσμα της έκβαση της της σύγκρουσης μεταξύ της Γεωργίας και Νότιας Οσετίας και της «Αραβικής Άνοιξης». Σήμερα, είναι λογικό να εξετάσουμε το ζήτημα υπό τα τελευταία πολιτικά γεγονότα, στα οποία αναπόφευκτα θα προσαρμοστούν τα σχέδια των μεγάλων δυνάμεων για τον Καύκασο.
Αξίζει να σημειωθούν ορισμένα σημαντικά γεγονότα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα ευθυγράμμιση των δυνάμεων επιρροής στην περιοχή.
Έτσι, στις 2 Οκτωβρίου 2012 στις βουλευτικές εκλογές της Γεωργίας κέρδισε ένας συνασπισμός που καλείται «Όνειρο της Γεωργίας». Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την απροθυμία της Δύσης (κυρίως των ΗΠΑ) να συνεχίσουν την επαφή τους με τον Μιχαήλ Σαακασβίλι, τον οποίο έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να «εξοστρακίσει» η Μόσχα. Ναι, σε διάφορα μέρη του κόσμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία βρίσκονται σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία για την γεωπολιτική επιρροή, αλλά έναν απρόβλεπτο, ανεπαρκή και περιπετειώδη πρόεδρο στη Γεωργία, κανείς δεν θέλει τελικά.
Το άλλο γεγονός, είναι ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει ένας πόλεμος ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Το Μπακού θέλει να κερδίσει μια ηθική και ψυχολογική νίκη επί του Καραμπάχ. Για να το κάνει αυτό, στο τέλος του Αυγούστου 2012 εξαγόρασε από τις ουγγρικές φυλακές έναν πρώην αξιωματικό των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος βρίσκονταν εκεί με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για την δολοφονία ενός αξιωματικού της Αρμενίας, και ενώ αυτό κοιμόταν, κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος κατάρτισης του ΝΑΤΟ. Στο Αζερμπαϊτζάν ο δολοφόνος ανακηρύχθηκε από την ηγεσία στο Μπακού ως εθνικός ήρωας.
Το σχέδιο του Μπακού αποδείχτηκε ως μεγάλο λάθος, ο απόηχος θα στοιχειώνει για πολύ καιρό τους εμπνευστές αυτής της περιπέτειας, στο ίδιο το Αζερμπαϊτζάν η κοινή γνώμη είναι διχασμένη, η εικόνα της διεθνούς κοινότητας για το Μπακού έχει δεχτεί ένα πλήγμα, το αυταρχικό καθεστώς απέτυχε με αυτόν τον τρόπο να συσπειρώσει το λαό.
Η Αρμενία έχει καταφέρει να προσελκύσει την προσοχή του κόσμου σε αυτό το γεγονός και να απαιτήσει την καταδίκη των ενεργειών του Αζερμπαϊτζάν. Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα - ένα συγκεκριμένο παράδειγμα γιατί το Καραμπάχ δεν μπορεί να είναι μέρος του Αζερμπαϊτζάν. Κανείς δεν θα μπορούσε να βοηθήσει τόσο πολύ τους Αρμένιους σε αυτό το θέμα, όπως το έπραξε ο ίδιος ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν. Σε απάντηση σε αυτή την απάνθρωπη πράξη, ο Πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαργκσιάν εισήγαγε στην Εθνοσυνέλευση το θέμα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το Μπακού απείλησε με πόλεμο.
Ο Νότιος Καύκασος κυριολεκτικά δεν απέχει πολύ από την επόμενη αιματοχυσία. Μόνο η καταδίκη της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Γερμανία και άλλων δυνάμεων, της δράσης του ηγέτη του Αζερμπαϊτζάν, σταμάτησαν ή καθυστέρησε την επικείμενη κατάρρευση των ισορροπιών. Αυτό το εξάνθημα του Μπακού προδικάζει το μέλλον αμφίβολο. Η πρόσφατη εμπειρία έχει δείξει ότι η Δύση προσπαθεί να απαλλαγεί από τέτοιες απρόβλεπτες ηγέτες - Σαακασβίλι και Αλίεφ.
Ωστόσο, το πιο σημαντικό γεγονός στην περιοχή - η απόσυρση της Ρωσίας από το Αζερμπαϊτζάν. Στις 11 Δεκεμβρίου 2012 η Μόσχα διέκοψε τη λειτουργία του σταθμού ραντάρ Γκαμπάλα που βρίσκεται στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Ο Αλίεφ, ο οποίος μέχρι εκείνη τη στιγμή έτυχε της υπεράσπισης του Κρεμλίνου, τώρα θα πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στο Ισραήλ. Η ρωσική παρουσία στην περιοχή του Καυκάσου - ο εγγυητής της ειρήνης και της ηρεμίας, μια γεωπολιτική σταθερά. Η Τιφλίδα έχει παραιτηθεί από τον κόσμο και έχει απωλέσει για πάντα την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία. Τώρα, η ίδια θέση λήφθηκε από το Μπακού - κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι η τελευταία απώλεια το Καραμπάχ.
» Απειλή πολέμου; Η Ρωσία ακονίζει το ξίφος της
Μπορούμε να υποθέσουμε ότι το 2013 θα είναι μια κρίσιμη καμπή για τον Νότιο Καύκασο. Ένα αναίμακτο σενάριο θεωρείται απίθανο. Σκεφτείτε τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την πορεία των γεγονότων στη Γεωργία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν - τις σχέσεις με τους γείτονές του, καθώς και την σχέση των κρατικών αρχών με την αντιπολίτευση, τις εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες.
Γεωργία
Μετά την ανάδειξη μιας νέας κυβέρνησης στη Γεωργία, έχουν ξεκινήσει μια σειρά από σημαντικές αλλαγές στην πολιτική ζωή της χώρας. Η Τιφλίδα βρίσκεται σε μια διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Ρωσία. Η νέα κυβέρνηση δήλωσε με σαφήνεια ότι είναι ασύμφορη η περαιτέρω κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπακού - Τιφλίδα - Καρς και απηύθυνε έκκληση για την επανέναρξη των σιδηροδρομικών συνδέσεων με τη Ρωσία. Είναι προφανές ότι σε αυτό το θέμα τα συμφέροντα της Μόσχας και της Ουάσιγκτον είναι ίδια, επειδή δεν ενδιαφέρονται για την απώλεια της ανεξαρτησίας της Γεωργίας, ή την επιρροή της Τουρκίας πέρα από το επιτρεπτό. Η νέα κυβέρνηση στηνΤιφλίδα απελευθέρωσε τους πολιτικούς κρατούμενους, οι εθνικές μειονότητες έχουν την ελπίδα ότι η διαδικασία της «γεωργιανοποίησής» τους θα σταματήσει.
Αρμενία
Στις 18 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους στην Αρμενία διεξάγονται προεδρικές εκλογές. Σύγχυση και ταλάντευση επικρατούν στην αντιπολίτευση, της οποίας οι ηγέτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη του λαού. Μια επανεκλογή της σημερινής ηγεσίας θεωρείται σίγουρη, και αναμένεται να ακολουθήσει μια πολιτική μετατόπιση προς τη Δύση. Η Αρμενία αναζητά ένα δεύτερο επίπεδο προστασίας από το ΝΑΤΟ σε περίπτωση άρνησης της Ρωσίας να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της συμμαχίας σε μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση με το Αζερμπαϊτζάν. Η αρμανική κοινωνία πάντς, είναι σε αναμονή για την άφιξη ενός νέου, χαρισματικού ηγέτη, με πεντακάθαρες καινοτόμες προσεγγίσεις των προβλημάτων που την μαστίζουν. Η μόνο υπερηφάνεια της χώρας - είναι στρατός της: Ισχυρός, αποτελεσματικός και δημοφιλής. Στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας κυριαρχούν μέχρι στιγμής έντονα φιλορωσικά αισθήματα. Ωστόσο, οι φιλοδυτικές απόψεις κάθε χρόνο εκφράζουν όλο και περισσότερα στρατιωτικά, πολιτικά και άλλα δημόσια πρόσωπα.
Αζερμπαϊτζάν
Το Αζερμπαϊτζάν έχει επικεντρώσει όλες τις αντιφάσεις των μεγάλων δυνάμεων. Αυτό εξηγεί την αυξημένη δραστηριότητα των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, του Ιράν, του Ισραήλ και του ΝΑΤΟ. Οι Ισραηλινοί έχουν προβεί πυρετωδώς σε προσλήψεις Εβραίων, η Τεχεράνη και η Άγκυρα σε προσλήψεις Μουσουλμάνων, η Ρωσία και η Αρμενία βασίζεται κυρίως σε Χριστιανούς.
Το Μπακού άρχισε να ενδιαφέρεται για τη συμμετοχή στην υπηρεσία των ενόπλων δυνάμεών του των μισθοφόρων του Νταγκεστάν και της Τσετσενίας, επειδή δεν θέλει να βασίζεται αποκλειστικά στον δικό το στρατό. Εν ολίγοις, ετοιμάζεται για κάτι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του - για τον πόλεμο. Στο Αζερμπαϊτζάν θα διεξαχθούν στις 16 Οκτωνρίου 2013 εκλογές. Αυτό το έτος θα είναι δύσκολο για τη χώρα στην οποία εκδηλώνονται σαφώς οι παρενέργεις της γραμμής έντασης κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
» Ρωσία: Όλα τα σημάδια δείχνουν πόλεμο - αλλά με ποιόν;
Το Μπακού ήταν πολύ ενοχλημένο που στις 18 Ιουνίου 2012 πραγματοποιήθηκε ένα συνέδριο στην Μόσχα για τα προβλήματα των Αβαρικών λαών που χωρίζονται από τα σύνορα μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και τις προτεινόμενες λύσεις τους. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι εκπρόσωποι των εθνικών μειονοτήτων στο Αζερμπαϊτζάν αναφέρθηκαν για τα υπάρχοντα προβλήματα, τα οποία αποσιωπούνται από το καθεστώς στο Μπακού. Οι μεινότητες έχουν χάσει την ελπίδα ότι θα εισακουστούν από τον Αλίεφ, και στράφηκαν προς το Ρώσο Πρόεδρο. Όλοι αυτοί οι παράγοντες επιβεβαιώνουν τις προθέσεις αυτών των ανθρώπων να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, όχι μόνο με δηλώσεις.
Στη Ρωσία, συνειδητοποιούν ότι το Αζερμπαϊτζάν ήρθε κάτω από τον έλεγχο των ΗΠΑ-Ισραήλ και την παροχή βάσεων για την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων των χωρών αυτών. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, οι Αμερικανοί έχουν αναπτύξει από το Αφγανιστάν μερικά από τα στρατεύματά τους στη χώρα αυτή. Ως εκ τούτου, η Μόσχα αναμένται ότι θα λάβει μια σειρά από κατάλληλα μέτρα για την προστασία των εθνικών και γεωπολιτικών συμφερόντων της στα νότια σύνορα.
Η Ρωσία βλέπει επίσης ως μια ιστορική αναγκαιότητα την προστασία των εθνικών μειονοτήτων στο Αζερμπαϊτζάν: Αν πριν από δέκα χρόνια θα αρκούσε μια αυτονομία, σήμερα οι εθνότητες αυτές δύσκολα θα μείνουν ικανοποιημένες με αυτό. Η Ρωσία θεωρείται ως ο εγγυητής της ασφάλειας της εθνικής τους ταυτότητας.
» Καύκασος: Στο φούλ και πάλι η ρωσική στρατιωτική μηχανή
Οι μεινότητες αυτές ελπίζουν ότι η Μόσχα θα εκπληρώσει την ιστορική δέσμευση της - σύμφωνα με το άρθρο 5 της συνθήκης ειρήνης του Turkmenchay το 1828 (σωστά διαβάσατε την ημερομηνία) «... όλη η γη και όλα τα νησιά που βρίσκονται μεταξύ της γραμμής των συνόρων μεταξύ της εν λόγω κορυφογραμμής του Καύκασου και της Κασπία Θάλασσα, καθώς και όλων των άλλων νομαδικών λαών που ζουν σε αυτές τις χώρες, ανήκουν στο διηνεκές της Ρωσικής Αυτοκρατορίας». Αυτές οι εθνότητες ισχυρίζονται ως προγονικά εδάφη τους - επτά περιοχές του σημερινού νοτιοανατολικου Αζερμπαϊτζάν.
Το Αζερμπαϊτζάν είναι σε κατάσταση γεωπολιτικής παγίδας. Τώρα πιέζεται από όλες τις πλευρές. Προφανώς, το Αζερμπαϊτζάν μετά την ήττα του στο Καραμπάχ, έχασε κάθε ελπίδα να επιστρέψει στην δημοκρατία. Ίσως η κατανόηση και η συνειδητοποίηση από το Μπακού αυτού του δυσάρεστου γεγονότος, το ανάγκασε να πει αντίο στη Μόσχα. Πιθανότατα, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν να δώσουν στον Αλίεφ το βόρειο Ιράν, αν θα τους βοηθήσει σε μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση με την Τεχεράνη. Αυτή η περιοχή θεωρείται από το Αζερμπαϊτζάν ως ιστορικό έδαφός του. Το Αζερμπαϊτζάν έχει παράλληλα χαλάσει τις σχέσεις με το Τουρκμενιστάν και το Ιράν για το πετρέλαιο στον τομέα της Κασπίας, που είναι υπό αμφισβήτηση από όλες τις πλευρές.
Έτσι, η διαμάχη με τις χώρες της περιοχής, οι συγκρούσεις των συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων, η χωρίς συμβιβασμούς καταπίεση των εθνών και της αντιπολίτευσης του Αζερμπαϊτζάν, μπορεί απλά να σπάσει σε πολλά κομμάτια αυτό το βάζο. Έτσι, μπορούμε να πούμε: Ο Νότιος Καύκασος, πιθανώς ήδη από το τρέχον έτος, θα συνταραχθεί από γεωπολιτικές αλλαγές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΕΛΛΑΣ Η ΓΗ ΤΩΝ ΕΛ

ΕΠΙΣΚΕΨΗΜΟΤΗΤΑ

Προβολες σελιδας

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΛΛΑΣ Η ΓΗ ΤΩΝ ΕΛ

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ YOUTUBE

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ YOUTUBE
ΕΛΛΑΣ Η ΓΗ ΤΩΝ ΕΛ

Αναγνωστες

Εθνικος Υμνος

Εθνικος Υμνος
Ὁ Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν

Ελευθερια η Θανατος

Ελευθερια η Θανατος
“Μητρός τε και Πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η Πατρίς”

ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
5-5-2024

ΕΣΤ’ ΑΝ ΤΗΝ ΑΥΤΗΝ ΟΔΟΝ ΙΗ

Γενικο Επιτελειο Αεροποριας

Γενικο Επιτελειο Αεροποριας
ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ

Γενικό Επιτελείο Ναυτικού

Γενικό Επιτελείο Ναυτικού
ΜΕΓΑ ΤΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΡΑΤΟΣ

Γενικό Επιτελείο Στρατού

Γενικό Επιτελείο Στρατού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΤΟ ΕΥΨΥΧΟΝ

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ

Επιτελείο Εθνικής Άμυνας

Επιτελείο Εθνικής Άμυνας
ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ

Ε.Υ.Π.

Ε.Υ.Π.
ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΥΠΡΟΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ
Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς

translate

Αναζήτηση

nikpet83. Από το Blogger.
Powered By Blogger